xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Katalog skal hjælpe kommuner med at udlevere sterilt injektionsudstyr

Et nyt inspirationskatalog skal hjælpe kommuner med at organisere deres udlevering af sterilt injektionsudstyr til personer med et intravenøst stofbrug.

30 SEP 2019

I Danmark er der omkring 13.000 personer med et aktivt intravenøst stofmisbrug. De har en stærkt forhøjet dødelighed på grund af forgiftninger og overførsel af blodbårne infektioner som f.eks. hiv og hepatitis B og C, når de deler inficerede nåle og kanyler.

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet et inspirationskatalog til landets kommuner om, hvordan de kan organisere lokale udleveringsordninger af sterilt injektionsudstyr. Det sker efter, at flere organisationer i en rapport fra 2018 pegede på, at der er behov for at udbrede indsatser, der kan reducere skader hos personer med stofmisbrug, som fx udlevering af sterilt injektionsudstyr.

”Vi ved, at gratis og let adgang til sterilt injektionsudstyr sammen med stofmisbrugsbehandling er blandt de vigtigste forebyggende indsatser for at undgå smitte med sygdomme blandt stofbrugerne. Flere kommuner udleverer sterilt injektionsudstyr i dag, men rapporten peger på, at kvaliteten i ordningerne ser ud til at variere,” siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø og tilføjer:

”Med kataloget vil vi gerne hjælpe de kommuner, som ønsker at styrke deres skadesreducerende arbejde ift. at udlevere injektionsudstyr. Det gør vi ved at komme med forslag til, hvad en udleveringsordning kan indeholde.”

Kataloget gennemgår elementer, som kommunerne kan overveje, når de vil have en udleveringsordning. Det gælder fx hvilket udstyr, der kan udleveres, hvorfra det kan udleveres, og hvordan det brugte udstyr kan leveres sikkert tilbage. En central anbefaling er at tilrettelægge udleveringsordningen ud fra de lokale forhold og stofmiljø, ligesom det er vigtigt at inddrage stofbrugerne.

Inspirationskataloget er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen i samarbejde med relevante aktører på området.

Udlevering af sterilt injektionsudstyr til personer med et IV-stofbrug. Inspirationskatalog

Undersøgelse af mulighederne for at forkorte behandlingsgarantien for personer med et stofmisbrug