xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Flere ældre får influenza­vaccination

Mere end halvdelen af ældre på 65 år eller derover blev vaccineret mod influenza sidste år. Det er en stigning i forhold til året før. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle i risikogrupperne bliver vaccineret mod influenza. Det er nemlig den bedste måde at undgå alvorlige sygdomsforløb.

01 NOV 2019

Flere og flere ældre får det lille stik, der beskytter dem mod influenza. I sidste influenzasæson blev 52 procent af danskerne på 65 år eller derover vaccineret, mens det i forrige sæson var 50 procent. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

”Det er rigtigt positivt, at flere ældre vælger at blive vaccineret mod influenza, fordi influenzavaccination er den bedste måde at undgå et alvorligt sygdomsforløb. De andre grupper, der er i særlig risiko, fx personer med en kronisk sygdom og gravide anbefales også influenzavaccination. Vi håber derfor, at endnu flere bliver vaccineret i år”, siger læge i Sundhedsstyrelsen Miriam Colstrup Sommer.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du bliver vaccineret, hvis du:

  • er 65 år eller derover
  • har bestemte kroniske sygdomme, fx KOL eller diabetes
  • er svært overvægtig med BMI over 40
  • er gravid og mere end 12 uger henne
  • har andre alvorlige sygdomme, hvor influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko (efter lægelig vurdering) 
  • bor i samme i hustand som en person med immundefekt 

Tilhører du en af de nævnte grupper, eller er du førtidspensionist, kan du få en gratis influenzavaccination fra 1. november, og frem til den 15. januar 2020. Gravide, der er mere end 12 uger henne, samt personer med immundefekt og deres husstandskontakter, kan blive vaccineret frem til udgangen af februar 2020.

”Vi anbefaler, at man bliver vaccineret, hvis man er i en af risikogrupperne, også selvom man føler sig sund og rask. Når vi anbefaler vaccination til personer, der er 65 år eller derover, er det, fordi immunforsvaret svækkes naturligt med alderen. Derfor har ældre en øget risiko for at få et alvorligt forløb med influenza. Det skyldes, at kroppen har sværere ved at bekæmpe sygdommen. Ældre er også i øget risiko for at få fx lungebetændelse som følge af sygdommen”, siger Miriam Colstrup Sommer.

Vaccination mod influenza er den bedste forebyggelse, der er mod influenza. Man kan godt få influenza, selv om man bliver vaccineret, men for langt de fleste vil vaccinationen give et mindre alvorligt forløb end ellers. Man kan ikke få influenza af vaccinen. 

Statens Serum Institut anslår, at 1.000-2.000 personer hvert år dør som følge af komplikationer til influenza. 

Du kan blive vaccineret flere forskellige steder. Både praktiserende læger, apoteker, kommuner og private vaccinationsfirmaer kan tilbyde vaccination mod influenza. 

Læs mere om influenzavaccination og anbefalingen om at blive vaccineret på www.beskytdigmodinfluenza.dk