Nye hold på diplommodul om at forebygge og håndtere voldsomme episoder i ældreplejen
Arbejder du som leder, nøgleperson, arbejdsmiljø- eller tillidsrepræsentant i for ældreplejen, har du nu mulighed for at tilmelde dig den gratis diplomuddannelse Fra udadreagerende adfærd til tryghed og trivsel i den borgernære ældrepleje - set i et dobbeltperspektiv.
Hvis du arbejder i ældreplejen, har du måske oplevet situationer med borgere, der råber, truer eller udviser en adfærd, der kan virke voldsom og uforståelig. Adfærden er ofte udtryk for, at borgeren ikke trives, og situationerne giver utryghed for borgeren selv, andre borgere og for medarbejderne.
Forebyggelse og håndtering af voldsomme episoder i ældreplejen er en kompleks opgave, som kræver at man både arbejder med at sikre trivslen for borgerne og trygheden for medarbejderne. Diplommodulet styrker ledere og medarbejdere i ældreplejen i at arbejde mere systematisk med udadreagerende adfærd og voldsomme episoder.
På modulet arbejder du konkret med implementering af systematiske indsatser og metoder til at forebygge, håndtere og lære af udadreagerende adfærd og voldsomme episoder i egen organisation/praksis. Diplommodulet tager afsæt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger om forebyggelse, håndtering og læring af udadreagerende adfærd og voldsomme episoder i ældreplejen.
Et efterspurgt diplommodul
Diplommodulet var særdeles efterspurgt, da det sidst blev udbudt i 2021-2022, og der var høj tilfredshed blandt deltagerne i evalueringerne. En af de tidligere deltagere synes bl.a. godt om modulet, fordi det ikke bare sætter fokus på borgeren, men også på medarbejderne som en del af refleksionen omkring de voldsomme episoder:
”Jeg har fået nogle redskaber med fra uddannelsen, som jeg kan bruge til at støtte medarbejderne. Jeg har også fået en større forståelse for, hvordan forråelse opstår. Vi ser forråelsen blandt andet fortalt gennem medierne, men vi glemmer, at inden vi kommer helt derud, så har der været en lang proces, og det er de mange step i den proces, som vi skal lære at forhindre." fortæller Camilla Lysdal, demenskonsulent i Brøndby Kommune efter at have taget diplomuddannelsen.
Praktisk info
Du tager diplommodulet på deltid, og det strækker sig over otte dage henover foråret eller efteråret. Der vil være én e-læringsdag og syv undervisningsdage med fysisk fremmøde. Undervisningen vil være praksisnær og veksle mellem teoretiske oplæg, diskussioner og gruppearbejde.
De første hold starter til august i henholdsvis København og Aarhus.
Det er muligt at tilmelde sig diplommodulet forår og efterår både i 2024, 2025 og 2026. I 2025 foregår undervisningen i København (forår) og Odense (efterår). I 2026 foregår undervisningen i København (forår) og Viborg (efterår). I alt forventes, at der udbydes 150 gratis pladser frem til udgangen af 2026.
Modulet udbydes af og er udviklet i samarbejde med professionshøjskolen UCN.
Læs mere om diplommodulet, og tilmeld dig (hos UCN):
Læs mere om diplommodulet på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Her kan du finde anbefalinger og inspiration til at forebygge, håndtere og lære af voldsomme episoder og udadreagerende adfærd i ældreplejen.
Se anbefalinger og inspiration