xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Spørgsmål og svar om fnat

Sundhedsstyrelsen har oplevet en øget opmærksomhed på fnat. Vi får mange henvendelser fra både borgere og sundhedsfaglige, som har spørgsmål til, hvordan man kommer miden til livs. Vi har samlet svar på de hyppigst stillede spørgsmål.

Spørgsmål

Er fnat farligt?

Fnat er en ufarlig, men stærkt generende sygdom, der skyldes smitte med fnatmider.

Hvordan smitter fnat?

Smitten overføres typisk mellem mennesker ved længerevarende tæt kontakt. Ved tætte kontakter forstås personer, som eleven enten har haft længerevarende hudkontakt med fx holdt i hånd, flettet fingre med, givet massage eller haft seksuel kontakt med, eller som eleven har delt seng, håndklæde, tøj og sko med på efterskolen eller andre steder, fx hjemme hos familien.

Eksempler på tætte kontakter kan være familiemedlemmer, værelseskammerater, personale på efterskolen, nære venner, seksualpartnere og kærester.

Hvad kan jeg gøre ved mistanke om fnat?

Kontakte egen læge, så han/hun kan vurdere, om der er tale om fnat. Hvis du får konstateret fnat er det vigtigt at følge vejledning omkring opsporing af tætte kontakter og at du og dine tætte kontakter bliver behandlet. Ligesom der skal gøres grundigt rent i hjemmet, således at man hurtigst muligt kan blive fri for smitten.

Mere information kan findes i Sundhedsstyrelsens pjece om håndtering af fnat

Hvordan behandler man fnat?

Fnatbehandling består af påsmøring af Nix creme, som påsmøres på hele kroppen fra kæberanden og nedefter. Dog påsmøres cremen på hele kroppen (inkl. ansigt og hovedbund) hos børn under 3 år og ældre mennesker. Cremen skal virke i 8-12 timer og det er derfor hensigtsmæssigt at smøre sig ind om aftenen. Behandlingen gentages efter 7 dage. Mens smittede med fnat skal man have to behandlinger med 7 dages mellemrum, kan ”tætte kontakter” nøjes med én behandling.

Virker Nix cremen ikke efter hensigten, har lægen mulighed for at udskrive anden medicin til behandling. Læs mere om behandlingen på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside eller i artiklen ”Behandling og forebyggelse af fnat”.

Hvem skal behandles mod fnat?

Personen, som er smittet med fnat, og alle dennes tætte kontakter (se ”Hvordan smitter fnat”), skal behandles med fnat.

Kan jeg få tilskud til behandling mod fnat?

Ja, såfremt lægen søger om tilskud. Læs mere om behandlingen og tilskudsregler på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside her.

Hvordan rengøres mit hjem i forbindelse med udbrud af fnat?

Det anbefales, at man vasker sit tøj, håndklæder og sengetøj ved minimum 60℃. Alt der ikke tåler vask ved 60℃ bør henstå i op til en uge. Derudover skal man støvsuge senge og stofmøbler, samt rengøre hjemmet med almindelige rengøringsmidler. Mere information kan findes i Sundhedsstyrelsens pjece om håndtering af fnat i afsnittet Forebyggende tiltag efter konstateret udbrud.

Opdateret 24 JAN 2020