xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Behandling af børn med funktionelle lidelser

Sundhedsstyrelsen har samlet viden og redskaber til arbejdet med børn og unge, som har vedvarende fysiske symptomer, hvor der ikke kan findes en årsag ved for eksempel blodprøver eller andre undersøgelser.

31 OKT 2023

Det er almindeligt at have forbigående fysiske symptomer, men når symptomerne vender tilbage og er mere vedvarende, kan de have en funktionel baggrund, og kan i nogle tilfælde udvikle sig til en egentlig funktionel lidelse. Man kender endnu ikke årsagen til, at nogle børn og unge udvikler vedvarende symptomer eller en funktionel lidelse, men både biologiske og psykosociale faktorer i kombination, synes at spille en rolle. Det vurderes, at mellem 4-10 % af alle børn rammes af en funktionel lidelse, og antallet ser ud til at stige.

Men de forbigående fysiske symptomer som for eksempel mavesmerter eller træthed og hovedpine kan ofte behandles. Og jo før, man sætter ind, des mindre er risikoen for, at det udvikler sig:

”Vi ved, at det har stor betydning med en tidlig indsats for at undgå, at symptomerne udvikler sig i alvorlig retning, og måske ender med at blive en egentlig funktionel lidelse,” siger sektionsleder Laura Toftegaard Pedersen.

”Derfor er det vigtigt, at viden om tilstanden, og hvordan man kan behandle den, bliver udbredt hos både sundhedsprofessionelle, men også mere generelt for eksempel på skoler via sundhedsplejersker. Udgivelsen har derfor sat fokus på indsatser og redskaber, som kan bruges bredt.”

Viden og redskaber

Udgivelsen er særligt relevant for sundhedsprofessionelle, som møder børn og unge, som typisk i en periode har henvendt sig til egen læge flere gange, og samtidig begynder at have fravær i skolen, i deres institution, på deres arbejde eller begynder at vælge sociale aktiviteter fra.

Udgivelsen indeholder både viden om funktionelle symptomer og funktionelle lidelser, og en række redskaber, som kan anvendes af egen læge eller for eksempel sundhedsplejersken sammen med barnet eller den unge.

Redskaberne hjælper til at gøre barnet eller den unge bevidst om, hvad der kan udløse symptomerne, og hvordan de kan forebygges. Se udgivelsen her:

Funktionelle lidelser hos børn og unge: Viden og redskaber til sundhedsprofessionelle

Læs mere om funktionelle lidelser:

Funktionelle lidelser