xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Botilbudsteams kan bidrage til at styrke indsatsen for de sværest psykisk syge borgere

Udgående teams fra den regionale psykiatri kan styrke indsatsen til borgerne på botilbud samt samarbejdet på tværs af den regionale psykiatri og socialpsykiatrien - og det kan på sigt bidrage til færre indlæggelser. Det viser en erfaringsopsamling af de såkaldte botilbudsteams, som Sundhedsstyrelsen har foretaget i samarbejde med Social- og Boligstyrelsen.

13 MAR 2024

Sundhedsstyrelsen har fokus på de sværest syge borgere i det faglige oplæg til 10-årsplanen for psykiatri, og har heri beskrevet, at der blandt andet er behov for flere sundhedsfaglige kompetencer på sociale botilbud.

”Beboere på botilbud har ofte længevarende svær psykisk sygdom og sociale problemstillinger, og derfor er det helt centralt at sikre, at der er et godt sundhedsfagligt tilbud til dem” siger sektionsleder Laura Toftegaard og uddyber, at der er gode erfaringer med botilbudsteams til denne målgruppe:

”Erfaringsopsamlingen viser, at botilbudsteams er gode til at sætte gang i samarbejdet på tværs af den regionale psykiatri og socialpsykiatrien, og det gør, at behandlingen til beboerne bliver bedre.”

Botilbudsteams er udgående teams fra den regionale psykiatri, der tager ud til borgere med psykiske lidelser, der bor på et regionalt, kommunalt eller privat botilbud. Deres opgave er at tilbyde en fleksibel ambulant psykiatrisk behandlingsindsats til de beboere, der har svær psykisk sygdom og et behandlingsbehov. Derudover tilbyder botilbudsteams, at medarbejdere på botilbuddene kan få adgang til sundhedsfaglig rådgivning og sparring, hvilket giver dem en bedre forståelse for målgruppen og beboernes psykiatriske lidelser.

Botilbudsteams kan desuden styrke den tværfaglige koordinering og samarbejdet på tværs af sektorer og inden for sektorerne, så der sikres sammenhæng i borgerens behandlingsforløb. Erfaringsopsamlingen viser, at et sådant samarbejde på tværs er med til at sikre en bedre behandling af borgere på botilbud.

Færre uhensigtsmæssige indlæggelser

Målet med at indføre botilbudsteams var at sikre bedre forløb og færre uhensigtsmæssige indlæggelser for borgerne:

”Botilbudsteams rykker den sundhedsfaglige rådgivning tættere på den enkelte borger, og dermed kan de være med til at forebygge uhensigtsmæssige forløb” fortæller Laura Toftegaard.

Botilbudsteams i den form, som er undersøgt i denne erfaringsopsamling, er i dag et tilbud i Region Sjælland og Region Hovedstaden. Med den politiske aftale for psykiatrien fra september 2022, er der afsat permanente midler til at udbrede tilbuddet til hele landet. I samme ombæring har Sundhedsstyrelsen fået midler til at udarbejde faglige rammer for botilbudsteams. Erfaringsopsamlingen skal bruges som grundlag for at udarbejde de faglige rammer for botilbudsteams.

 

Hvad viser erfaringsopsamlingen

Erfaringsopsamlingen viser, at når det samme faste personale fra den regionale psykiatri prioriterer et tæt samarbejde med medarbejderne på botilbud, giver det en bedre behandling og en bedre koordineret indsats for borgere på botilbud. Helt konkret viser erfaringsopsamlingen at botilbudsteam er med til at:

  1. Forbedre sundhedsfaglig behandling og tilgængelighed af psykiatrisk personale.
  2. Styrke tværsektorielt samarbejde, som har forbedret koordinationen af forløbet for borgere med psykiske lidelser.
  3. Give bedre rammer for forebyggelse af uhensigtsmæssige forløb og indlæggelser

Erfaringsopsamlingen bygger primært på fokusgruppeinterviews i de regioner, der aktuelt har etableret og udbredt botilbudsteams i hele deres region. Derudover er der i erfaringsopsamlingen anvendt data til at beskrive borgere på botilbud, som er målgruppen for et botilbudsteam. Derudover har Region Hovedstadens Psykiatri leveret data om deres foreløbige resultater med botilbudsteams.