Ny retningslinje for håndtering af difteri
Sundhedsstyrelsens nye retningslinje for difteri beskriver håndteringen af personer med difteri, fra diagnostik til behandling. Den beskriver også forholdsregler for nære kontakter og forebyggelse og håndtering ved udbrud.
Difteri er en sjælden sygdom i Danmark, fordi vi vaccinerer mod den som en del af børnevaccinationsprogrammet. I de seneste 50 år har der kun været enkelte tilfælde af difteri i Danmark. I de seneste år har der dog været flere hundrede tilfælde i Europa, herunder i flere af vores nabolande. Det har først og fremmest været blandt migranter, som kommer fra lande, hvor difteribakterierne findes og som ikke er blevet vaccineret.
”Difteri er en sjælden sygdom i Danmark. Derfor er det vigtigt, at vi er på forkant og beskriver, hvad der skal gøres, hvis der kommer tilfælde i Danmark. Så kan vi bl.a. forebygge, at der kommer udbrud, for eksempel på asylcentre, hvor der er mange, der ikke er vaccineret mod difteri og hvor risikoen for at blive smittet er større”, siger afdelingslæge Kamilla Grønborg Laut.
Difteri er en smitsom sygdom, der skyldes en bakterieinfektion. Infektionen kan give symptomer, som strækker sig fra halsbetændelse til svær luftvejssygdom (strubehoste) eller man kan få sår med en grålig membran, som ikke kan hele. Størstedelen af de tilfælde, der har været set i Europa i løbet af de seneste år, har været huddifteri.
”Sundhedspersonale bør være særligt opmærksomme, hvis en uvaccineret person har sår, der ikke heler og samtidig har boet eller rejst i de lande, hvor der er en høj forekomst af difteri”, siger Kamilla Grønborg Laut og fortsætter ”Vaccination beskytter godt mod difteri og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man følger børnevaccinationsprogrammet og at man derefter bliver vaccineret mod stivkrampe og difteri hvert 10. år”.
Retningslinjen for håndtering af difteri er udarbejdet i samarbejde med en faglig ekspertgruppe.
Modtag nyheder fra Sundhedsstyrelsen
Vores pressemeddelelser og nyheder er opdelt i otte temaer, og du har selv mulighed for at tilpasse nyhedsstrømmen fra os, så du kun modtager nyheder, der handler om de emner, du er mest interesseret i.
Se overblikket og tilmeld dig vores nyhedstemaer
Hvis du i forvejen modtager nyheder fra Sundhedsstyrelsen, kan du ændre dit abonnement ved at gå ind på en af de e-mails, du har fra Sundhedsstyrelsen og klikke på 'Opdater tilmeldinger' eller 'Afmeld'.
Denne nyheds temaer: