xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Vaccination mod COVID-19

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination, fordi den giver en høj beskyttelse mod at blive smittet og syg af COVID-19. Jo flere der bliver vaccineret, jo bedre kontrol får vi med epidemien. Det er gratis at blive vaccineret, og det er frivilligt, om du vil tage imod tilbuddet.

vaccination

Alle borgere i Danmark, der fylder 12 år i år, eller som er ældre, kan blive vaccineret mod COVID-19. Du har fået en besked i e-Boks med en invitation. Hvis du ikke modtager digital post, har du modtaget invitationen med almindeligt brev. Hvis du er under 15 år, har dine forældre modtaget din invitation.

Her kan du blive vaccineret

Hvorfor skal jeg vaccineres, hvis jeg allerede har haft COVID-19 - jeg er vel allerede immun?

Det er rigtigt, at du også vil opnå immunitet, hvis du har været smittet med ny coronavirus. I øjeblikket er der grundlag for at fastslå, at immuniteten varer mindst 12 måneder. Det vil blandt andet fremgå af dit coronapas.


Vi kan ikke være sikre på, at den immunitet, som den enkelte får, når man har været smittet med ny coronavirus, altid er lige så god som den immunitet man opnår, når man er vaccineret. Derfor anbefaler vi at man bliver vaccineret mod COVID-19 uanset om man tidligere har været smittet med ny coronavirus.


Vi anbefaler derfor fortsat, at du bliver vaccineret, selv om du har været smittet med ny coronavirus. Det gør vi, fordi vi ved, at graden af immunitet, man opnår efter infektion med ny coronavirus, i nogen grad varierer og afhænger af, om man udvikler symptomer på COVID-19 og hvor syg man evt. bliver.


Når du bliver vaccineret opbygges et immunrespons i kroppen, som vi med større sikkerhed kan antage er godt nok til, at man ikke kan blive smittet igen med ny coronavirus og udvikler COVID-19. Denne antagelse bygger på dokumentationen i de kliniske studier. Dertil er færdigvaccination en sikker dokumentation ved fx rejser.


Søren Brostrøm guider dig igennem vaccinationen skridt for skridt

Myndighedernes rolle

Sundhedsmyndighederne har forskellige ansvarsområder i forbindelse med udrulning af vaccinationsprogrammer i Danmark.

 

Sundhedsstyrelsen tilrettelægger de nationale vaccinationsprogrammer. Det sker i dialog og samarbejde med øvrige myndigheder og andre relevante parter, fx regioner og kommuner. Sundhedsstyrelsen har også ansvaret for kommunikation til borgere og sundhedsprofessionelle om de nationale vaccinationsprogrammer.

 

Lægemiddelstyrelsen har den centrale rolle i forhold til godkendelse og overvågning af vaccinerne. Det sker i samarbejde med Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Lægemiddelstyrelsen er desuden ansvarlige for at informere offentligheden om, hvordan vaccinerne virker, hvilke bivirkninger de har, og på hvilket grundlag de er blevet godkendt.

 

Statens Serum Institut har ansvar for at købe vacciner til de danske vaccinationsprogrammer og for at fordele dem til vaccinationsstederne. Desuden overvåger Statens Serum Institut vaccinationsprogrammerne og rådgiver landets læger og sundhedspersonale om vaccinationer og forebyggelse af smitsomme sygedomme. 

 

Sundhedsmyndighederne rådgiver Sundhedsministeriet, som i sidste ende beslutter, hvem der skal tilbydes vaccination. 

 
Opdateret 26 AUG 2021

Vaccination af 12-15 årige

"Hvem beslutter, om mit barn skal vaccineres"? Læs spørgsmål og svar om vaccination

Læs om vaccination af 12-15 årige

Få de seneste nyheder om COVID-19 i din indbakke