xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Viden om ensomhedsforebyggelse på ældreområdet

Hvilke ældre er særligt i risiko for at blive ramt af ensomhed, og hvordan tilrettelægger man bedst sin ensomhedsindsats? Bliv klogere her, hvor du finder vores nyeste udgivelser om ensomhed.

Ensomhed er desværre et relativt udbredt problem blandt ældre. Tal fra Ældreprofilen 2023 viser, at 10,3 procent af kvinderne på 65 år eller derover og 6,3 procent af mændene har tegn på ensomhed. Blandt begge køn stiger andelen med tegn på ensomhed i takt med, at de bliver ældre. Andelen er størst blandt kvinder på 85 år eller derover (17,2 procent).

Ældre, som føler sig ensomme, kan opleve en mindre livskvalitet, de har generelt dårligere helbred og sværere ved at overvinde sygdomme end ældre med stærke sociale relationer.

Derfor er det vigtigt at forebygge ensomhed blandt ældre, og det kræver indsatser på mange planer. Det kræver bl.a., at man formår at opspore de ældre, der lider af eller er i risiko for at opleve ensomhed, og at man kan motivere og fastholde dem i aktiviteter.

Sundhedsstyrelsen har udgivet en række materialer om forebyggelse og afhjælpning af ensomhed – alle baseret på cases eller data fra kommunerne. Her kan du blive klogere på, hvordan I opsporer de ensomme ældre, hvordan I kommer fra opsporing til konkrete aktivitetstilbud, og hvilke erfaringer og bedste praksisser andre har gjort sig i forhold til at tilrettelægge ensomhedsindsatser. Se materialerne herunder.

Inspiration til at styrke kompetencerne til at handle på ensomhed

Sundhedsstyrelsen har fået udarbejdet et inspirationsmateriale, der skal styrke og understøtte plejepersonalets kompetencer til at arbejde med ensomhed og fremme relationer og fællesskaber blandt borgere i ældreplejen.

Læs inspirationsmaterialet

Sådan motiverer I de ældre

Hvordan motiverer og engagerer man sårbare ældre til at deltage i meningsfulde aktiviteter? Sundhedsstyrelsen har foretaget en kortlægning blandt kommuner og foreninger, der har aktiviteter rette mod de ældre.

Hent kortlægningen

I 2024 udgav Sundhedsstyrelsen en model for, hvad der skal til for at lykkes med at finde og fastholde ældre borgere i sundhedsfremmende og forebyggende aktiviteter. Vi kalder den Find – Flyt – Fasthold.

Læs mere om Find – Flyt – Fasthold

Fællesskab på klippekort

Hvilken forskel gør det for følelsen af ensomhed, når 17 kommuner giver ældre modtagere af hjemmepleje et klippekort til vejledning, støtte og ledsagelse af til sociale aktiviteter? Læs om erfaringerne her.

Hent erfaringsopsamlingen Fællesskab på klippekort

Sammenhængende indsatser imod ensomhed og mistrivsel hos ældre

Kommuner, private aktører og civilsamfund har på tværs af 30 projekter arbejdet med at identificere og få kontakt til ældre, bygge bro til aktivitetstilbud, etablere nye aktivitetstilbud samt forankre tiltagene. Nogle projekter har haft et bredt fokus på ældre, mens andre har målrettet indsatsen mod særlige målgrupper, fx ældre mænd eller ældre med funktionsnedsættelser.

Læs erfaringsopsamlingen

Til frivillige organisationer, der arbejder for at modvirke ensomhed

Hvad skal I have med i overvejelserne, når I som frivillig organisation tilrettelægger aktiviteter, der skal modvirke ensomhed og funktionstab blandt ældre borgere? Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en række enkle principper i samarbejde med repræsentanter fra civilsamfundet, kommuner og fagprofessionelle.

Hent principperne

Opdateret 12 SEP 2024