xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Fuld gang i lokale aktiviteter over hele landet for at øge vaccinations­tilslutningen i udsatte boligområder

Tilslutningen til vacciner mod COVID-19 er generelt høj i Danmark, men der er samtidig lokale forskelle på, hvor mange der bliver vaccineret, og der er en række sogne og boligområder, hvor der er behov for en særlig indsats for at øge tilslutningen til vaccination.

27 AUG 2021

Derfor har Sundhedsstyrelsen sammen med regioner og kommuner sat gang i en række lokale aktiviteter, med lokale pop-up vaccinationstilbud og med en mobiliserende indsats, der informerer borgerne i området om tilbuddet. 

Medarbejdere fra Sundhedsstyrelsen deltager i en lang række aktiviteter på tværs af landet. Sundhedsstyrelsens direktør har flere gange været tilstede ved lokale vaccinationstilbud, hvor han har vaccineret beboere i boligområder hvor der er særlig lav vaccinationsdækning. I denne uge har han besøgt Vollsmose på Fyn, og fredag går turen til en moské i Ishøj samt to moskéer i København: 

”Det er så vigtigt, at vi alle giver den en ekstra skalle nu. Vi er inde i slutspurten af vaccinationsindsatsen, og vi skal have de sidste med, hvis vi vil bevare den flotte epidemikontrol, også når vi går ind i efteråret. Derfor ønsker vi, at alle får information om vaccinerne og har nem adgang til vaccination,” siger Søren Brostrøm

Erfaringer fra indsatser med at øge tilslutningen til vaccination før sommerferien viser, at en mere håndholdt og netværksbaseret indsats kan gøre en forskel. En kombination af et lokalt og let tilgængeligt vaccinationstilbud og kommunernes kommunikationsindsats, samarbejde med frivillig- og boligorganisationer kan være med til at nedbryde nogle af de barrierer, der kan være for, at man bliver vaccineret. Og så er det afgørende med en tillidsfuld dialog med de borgere, der er bekymrede eller i tvivl. 

”Vi ved, at det både er tilgængelighed og en dialog med borgerne, der er afgørende. Nogle borgere er i tvivl, om de vil vaccineres og er bekymrede for bivirkninger, og her er det afgørende, at borgeren har mulighed for at stille spørgsmål og have en dialog med nogle personer, de har tillid til” siger Søren Brostrøm.

Kommunerne har samtidig med pop-up vaccinationstilbud fokus på at motivere borgere til at lade sig vaccinere. Det gør de blandt andet ved at sende sms’er til borgere i boligområder, samarbejde med lokale foreninger om at formidle viden om tilbuddet, dele information på sociale medier og informationskanaler, der anvendes af borgere i området. Mange kommuner er også i dialog med forskellige trossamfund, der informerer om tilbuddet for eksempel til fredagsbøn. Der er også lavet film både med lokale ambassadører og praktiserende læger, der svarer på spørgsmål om vaccination.

”Det er vigtigt, at vi samarbejder med lokale kræfter. Kendte, lokale ansigter spiller en afgørende rolle, når man skal have borgere i tale, som måske er i tvivl, eller har bekymringer, fordi de har stiftet bekendtskab med noget af den misinformation, som vi desværre ved cirkulerer i nogle kredse,” siger Søren Brostrøm.

Udvalgte pop-up tilbud i sogne med lav tilslutning

  • København: Blågårdens sogn, Sankt Stefans sogn, Kingos sogn, Aldersro sogn, Solvang sogn, Sundby sogn, Valby Søndre sogn, Bellahøj sogn og Sydhavn sogn
  • Brøndby: Nygårds Sogn og Brøndby Strand Sogn
  • Aarhus: Gellerup Sogn og Ravnsbjerg Sogn
  • Kolding: Simon Peter Sogn 
  • Høje Taastrup: Høje-Taastrup sogn, Taastrup Nykirke sogn og Hedehusene Sogn
  • Ishøj: Torslunde sogn
  • Albertslund: Opstandelseskirkens Sogn og Herstedvester Sogn
  • Gladsaxe: Harald sogn, Mørkhøj sogn og Bagsværd sogn
  • Odense: Vollsmose sogn

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm vaccinerede i Mjølnerparken