xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Farmakologisk behandling af kroniske nociceptive smerter

IRF i Sundhedsstyrelsen udgiver nye anbefalinger for valg af lægemidler til behandling af kroniske nociceptive smerter.

04 APR 2018

IRF i Sundhedsstyrelsen udgiver nye anbefalinger for valg af lægemidler til behandling af kroniske nociceptive smerter.

Anbefalingerne indgår i den Nationale Rekommandationsliste, der er en liste, der skal hjælpe med at træffe beslutning om valg eller fravalg af et lægemiddel inden for en given lægemiddelgruppe til en konkret patientgruppe. Der er ikke tale om en behandlingsvejledning, men anbefalinger der kan støtte lægen i valget af lægemiddel inden for de enkelte lægemiddelgrupper (fx NSAID og opioider), der er til størst gavn for patienterne. Lægemidlers pris eller deres tilskudsstatus indgår ikke i vurderingen.

Der er generelt sparsom evidens for et gunstigt forhold mellem effekt og bivirkninger for lægemiddelgrupperne omfattet af denne Nationale Rekommandationsliste hos patienter med kroniske nociceptive smerter. 

”De nye anbefalinger skal give læger i almen praksis et opdateret grundlag ved farmakologisk behandling af patienter med kroniske nociceptive smerter fx ved slidgigt eller lænderygsmerter. Non-farmakologiske tiltag bør være en central del af smertebehandlingen ved kroniske nociceptive smerter, og farmakologisk behandling bør aldrig stå alene”, siger farmaceut Simon Tarp fra IRF i Sundhedsstyrelsen.    

Hos nogle patienter forekommer der blandingstilstande af nociceptive og neuropatiske smerter. For anbefalinger vedr. sekundære analgetika (fx tricykliske antidepressiva) ved samtidig forekomst af neuropatiske smerter henvises til den kommende Nationale Rekommandationsliste vedr. farmakologisk behandling af neuropatiske smerter, som netop er sendt i offentlig høring

Anbefalingerne har været i offentlig høring og er udarbejdet af IRF i samarbejde med en specialistgruppe med repræsentanter fra Dansk Selskab for Almen Medicin, Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi, Dansk Neurologisk Selskab, Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, Dansk Ortopædkirurgisk Selskab, Dansk Reumatologisk Selskab, Dansk Kirurgisk Selskab og Dansk Selskab for Intern Medicin.

Du kan finde det fulde baggrundsnotat samt en PIXI udgave her.

Læs metodebeskrivelse for den Nationale Rekommandationsliste her.

Fokus på smertebehandling

Sundhedsstyrelsen har sat fokus på smertebehandling herunder på danskernes brug af smertestillende medicin. Baggrunden er en rapport fra 2016, der viste, at Danmark har et markant højere forbrug af opioider end andre nordiske lande.

Læs om Sundhedsstyrelsens smerteindsats her.