xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Evaluering af "Fast tilknyttede læger på plejecentre"

- et pilotprojekt

EVALUERINGER 25 AUG 2014
Rapporten evaluerer et pilotprojekt med fast tilknyttede læger. Pilotprojektets formål var at forbedre kvaliteten i pleje- og behandlingsmæssige forløb for beboere på plejecentre via et tættere samarbejde mellem læge og plejepersonale.

Evaluering af "Fast tilknyttede læger på plejecentre"

 

Pilotprojektet forløb på syv plejecentre fra 2012-2014.

Reduktion i antallet af indlæggelser

Rapporten viser, at de fast tilknyttede læger reducerer antallet af forebyggelige indlæggelser med 28 procent, mens genindlæggelser og korttidsindlæggelser reduceres med hhv. 27 procent og 14 procent. Det kan omregnes til omkring 71 færre forebyggelige indlæggelser, 100 færre genindlæggelser og 89 færre kortidsindlæggelser om året for de syv plejecentre. Hvis resultaterne kan overføres til resterende danske plejecentre, så vil indlæggelserne reduceres med flere tusinder på et år. ”Vi ser en positiv effekt på både forebyggelige indlæggelser, genindlæggelser og korttidsindlæggelser op til halvandet år efter, lægerne blev tilknyttet de syv plejecentre,” forklarer seniorforsker Cecilie Dohlmann Weatherall. ”Det tyder på, at effekten er længerevarende.”

Bedre samarbejde

Plejepersonalet og lægerne giver i evalueringen udtryk for, at de er begejstrede for samarbejdet. Kommunikationen er blevet bedre og nemmere. ”Et tættere samarbejde og gennemgang af mange journaler og medicinforbrug blandt plejecenterbeboerne har bidraget til bedre overblik, som har betydet et mindre forbrug af receptpligtig medicin og reduktion i kontakten til lægevagten,” siger Cecilie Dohlmann Weatherall.

Rapporten indeholder desuden en business case, som perspektiverer resultaterne og giver bud på mulige både økonomiske og ikke-økonomiske fordele ved indsatsen.

Se desuden

Midtvejsnotat

Midtvejsnotatet (2. september 2013) er udarbejdet for Socialstyrelsen af SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Notatet har fokus på implementeringen.

Midtvejsnotatet rummer ud over en litteraturliste fire korte afsnit, der beskriver hhv. formål, forsøgsprojektet, selve implementeringen og opmærksomhedspunkter.

Pjece/folder

Folderen giver et hurtigt overblik over de primære resultater fra projekt ”Fast tilknyttede læger på plejecentre” og inddrager overvejelser vedrørende forudsætninger for at komme godt i gang.

Pjece/folder

Om projektet

Fast tilknyttede læger i plejeboliger har reduceret antallet af indlæggelser og bidraget til en mere korrekt medicinering for flere plejecentre.

Projektperiode

2012 - 2014

 
Målgruppe

Den primære målgruppe er beboere på plejecentre. Den sekundære målgruppe er medarbejdere og ledere på plejecentre samt praktiserende læger.

 

Baggrund for projektet

Middellevealderen i Danmark er støt stigende, og der bliver flere ældre. Det betyder, at presset på plejesektoren øges. En del af udfordringen med at tackle det øgede pres på plejesektoren kan imødekommes med faste læger på plejecentre, tyder ny rapport fra SFI på. Det reducerer nemlig antallet af indlæggelser, mindsker medicinforbruget og bidrager til store besparelser. Der har igennem de senere år været øget fokus på omfanget af forebyggelige indlæggelser og indlæggelser generelt, specielt blandt ældre. Her er en forebyggelig indlæggelse en indlæggelse, der kunne have været forebygget, hvis problemstillingen havde været afdækket tidligere, og der havde været handlet virkningsfuldt.

 

Formål

Det overordnede formål med interventionen ”Fast tilknyttede læger på plejecentre” er at tilknytte en fast læge på syv plejecentre og dermed reducere antallet af læger, som er tilknyttet beboerne på plejecentrene, for at skabe en bedre kvalitet for den enkelte beboer. Indholdet i interventionen er todelt. Dels skal de fast tilknyttede læger på plejecentrene varetage opgaver, der knytter sig til de beboere, der vælger den pågældende læge til egen læge, og dels deltage i rådgivning og faglig sparring med plejepersonalet på plejecentrene.

En fast tilknyttet læge skal styrke kommunikationen og samarbejdet mellem plejecentre og praktiserende læger og hermed skabe større faglig indsigt, bedre medicinhåndtering, større kontinuitet i pleje- og behandlingsforløb samt reduktion i antallet af forebyggelige indlæggelser. Pilotprojektet har følgende formål: 1; at reducere antallet af forebyggelige indlæggelser, genindlæggelser og korttidsindlæggelser, 2; reducere kontakten til lægevagten, 3; forbedre medicinhåndteringen, 4; forbedre samarbejdet mellem læge og plejepersonale og 5; forbedre brugertilfredsheden (plejepersonale, læger, beboere og pårørende).

 

Dokumentation og evaluering

Evalueringen er gennemført af SFI. Evalueringen viser, at de fast tilknyttede læger reducerer antallet af forebyggelige indlæggelser med 28 procent, mens genindlæggelser og korttidsindlæggelser reduceres med hhv. 27 procent og 14 procent. Det kan omregnes til omkring 71 færre forebyggelige indlæggelser, 100 færre genindlæggelser og 89 færre kortidsindlæggelser om året for de syv plejecentre. Hvis resultaterne kan overføres til resterende danske plejecentre, så vil indlæggelserne reduceres med flere tusinder på et år. Evaluering indeholder blandt andet en business case.

 

Samarbejdsparter

Projektet samarbejdede med Viborg Kommune, Horsens Kommune, Furesø Kommune, Lolland Kommune og Københavns Kommune. Desuden blev der samarbejdet der med SFI og PLO.

 

Mere information:

I nedenstående finder du mere information vedrørende projektet: