xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Praktiserende læger skal informere unge kvinder om alkohol og graviditet

Drop alkoholen, når du dropper præventionen. Sådan er rådet til de unge kvinder, som Sundhedsstyrelsen i et nyt informationsmateriale udsender til almen praksis og jordemødre. Materialet handler om hvilke råd, gravide bør få om alkohol og graviditet.

06 FEB 2017

Drop alkoholen, når du dropper præventionen. Sådan er rådet til de unge kvinder, som Sundhedsstyrelsen i et nyt informationsmateriale udsender til almen praksis og jordemødre. Materialet handler om hvilke råd, gravide bør få om alkohol og graviditet.

Anbefalingen til de praktiserende læger er desuden, at de skal tage alkohol op med unge kvinder, før kvinderne prøver at få børn. Undersøgelser har tidligere vist, at kun omkring halvdelen af de praktiserende læger formidler Sundhedsstyrelsens anbefaling til gravide:

  • Er du gravid - undgå alkohol
  • Prøver du at blive gravid - undgå alkohol for en sikkerheds skyld

Tvivlen om, hvorvidt lidt alkohol giver en risiko for skader, gør de gravide usikre på, hvordan de skal forholde sig til alkohol. Problemet vedrørende de unge kvinders forhold til alkohol drejer sig særligt om perioden, før de ved, at de er gravide. 

”Vi ved, at 40 procent af unge kvinder, der bliver gravide, har drukket 5 genstande eller mere ved samme lejlighed en eller flere gange, før de vidste, at de var gravide. Vi kan ikke med sikkerhed sige, hvor lidt der skal til, før alkohol kan være skadeligt for fostret., Derfor vil vi gerne nå kvinderne med vores råd, inden de bliver gravide – planlagt som uplanlagt, så de ved, at alkohol er en risikofaktor lige fra undfangelsen. Så kan de unge kvinder tage højde for det”, siger Kit Broholm chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

”Vi ved, at mange unge kvinder bliver bekymrede for, om de har skadet deres barn, hvis de har drukket alkohol, før de vidste de var gravide.” Sundhedsstyrelsens råd til unge kvinder er derfor:

  • Brug prævention, hvis du drikker alkohol eller bruger andre rusmidler
  • Hvis du dropper prævention på et tidspunkt – stop samtidig med alkohol og andre rusmidler 

Sundhedsstyrelsens anbefalinger bygger ligesom de øvrige nordiske lande og England på et forsigtighedsprincip, fordi det ikke er muligt at sætte en sikker nedre grænse for, hvornår alkohol kan være skadeligt for fosteret, eller at vide hvilke kvinder, der er særlig følsomme overfor skaderne fra alkohol.

Det nye materiale informerer blandt andet om:

  • At alkohol er et fosterskadeligt stof, men også andre rusmidler kan skade
  • At der er genetiske forskelle på kvinders og fostres evne til at nedbryde alkohol
  • At der ikke er en sikker nedre grænse, hvorunder alkohol er risikofrit for fostret

Materialet er en del af et satspuljeinitiativ, der skal styrke regioners og kommuners eksisterende forebyggelse af medfødte rusmiddelskader hos børn.

Læs mere på siden Information til læger, jordemødre og andre sundhedsprofessionelle om graviditet, alkohol og andre rusmidler