xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny pulje støtter udbygning af de regionale selvmords­forebyggende centre

Regioner kan nu søge penge til at styrke indsatsen i de regionale centre for selvmordsforebyggelse enten ved at afprøve nye metoder eller videreudvikle de eksisterende.

21 FEB 2017

Regioner kan nu søge penge til at styrke indsatsen i de regionale centre for selvmordsforebyggelse enten ved at afprøve nye metoder eller videreudvikle de eksisterende. 

Puljen giver regionerne mulighed for at styrke forebyggelsen af selvmord og selvmordsforsøg, via de regionale centre for selvmordsforebyggelse. De regionale centre tilbyder behandling til personer, som enten har svære overvejelser om selvmord eller har forsøgt selvmord. 

Centrenes tilbud er korttidsbehandling til selvmordstruede, herunder til personer, der har forsøgt selvmord, men i øvrigt er raske eller ikke lider af alvorlig psykisk sygdom. Centrene yder desuden rådgivning, undervisning og supervision til sundhedspersonale og andre, der i deres arbejde kommer i kontakt med mennesker, der er truet af selvmord, og deres pårørende. Der er i dag centre i alle regioner med afdelinger flere steder i regionen.

”Vi håber, at puljen vil styrke indsatsen overfor personer, som overvejer selvmord, eller som har forsøgt selvmord. Det er mennesker, der gennem en længere periode har været belastede på flere områder på grund af for eksempel konflikter eller tab. Ofte er det blevet yderligere forværret af en akut situation, som betyder, at de har brug for hjælp. Puljen skal støtte centrenes mål om at tilbyde et hurtigt og systematisk behandlingstilbud af høj kvalitet”, siger Anne Bøgh Mortensen, fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen.

Via puljen kan centrene enten afprøve nye metoder eller videreudvikle og implementere eksisterende metoder. 

Det kan for eksempel være ved at:  

  • Udvide kapaciteten på centret for eksempel ved at ansætte flere behandlere 
  • Tilbyde personalet på centrene kompetenceudvikling i nye terapiformer eller behandlingsmetoder for eksempel DAT eller CAMS
  • Udvikle behandlingstilbud målrettet specifikke målgrupper fx børn og unge, familier, personer med anden etnisk baggrund end dansk eller pårørende og efterladte
  • Udvide af det eksisterende behandlingstilbud, fx i forhold til familie- og gruppeforløb, krise- og konflikthåndtering, psykoedukative forløb 

Information om puljen

Med satspuljeaftalen for perioden 2017-2020 afsættes der 7,8 millioner kroner i perioden 2017-2020 til en udbygning af de regionale centre for selvmordsforebyggelse. 

Puljemidlerne fordeles på baggrund af ansøgninger fra regionerne. Udbygningen af centrene skal igangsættes senest august 2017 og afsluttes inden udgangen af 2020. 

Frist for ansøgning om midler er den 21. april 2017.