xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Nyopståede nakkesmerter

Nakkesmerter er et meget almindeligt helbredsproblem i Danmark, og mere end 1 ud af 10 danskere oplyser, at de har haft meget generende nakkesmerter inden for to uger.

29 NOV 2016

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at patienter med nyopståede nakkesmerter altid får information om deres sygdom, hvordan den typisk forløber, og hvilke faresignaler patienten skal være opmærksom på. Samtidig er det vigtigt, at patienten bliver opfordret til at opretholde normal fysisk aktivitet.

Nogle patienter vil have behov for behandling, der går ud over information og rådgivning. 

”Har man sådan en patient, bør man som læge overveje at tilbyde træning under vejledning eller ledmobiliserende teknikker. Vi kan se på forskningen, at det har en god effekt og bl.a. hjælper på bevægeligheden”, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen, Bolette Søborg.

Herudover kan tilbud om akupunktur overvejes, og brug af geler eller lignende med NSAID kan anvendes med henblik på umiddelbar smertelindring. Smertestillende medicin, der tages som piller, samt massage bør kun tilbydes efter nøje overvejelse.

Anbefalingerne fremgår af en ny national retningslinje for ikke-kirurgisk behandling af nyopståede uspecifikke nakkesmerter, som Sundhedsstyrelsen udgiver i dag. Med uspecifikke menes, at der ikke er en specifik årsag til smerterne. 

Retningslinjen gennemgår den eksisterende forskning og opstiller en række anbefalinger på området. Anbefalingerne skal medvirke til at sikre en optimal og ensartet behandling på tværs af landet.

”Det forskningsmæssige grundlag for retningslinjen er spinkelt, da der er gennemført forholdsvis få studier på patienter med nyopståede uspecifikke nakkesmerter, der lever op til kriterierne i de nationale kliniske retningslinjer. Nakkesmerter er et område med behov for mere forskning”, bemærker Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Materiale

NKR: Ikke-kirurgisk behandling af nyopståede uspecifikke nakkesmerter