xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

National kosthåndbog omsætter de officielle anbefalinger til mad og måltider

Sundhedsstyrelsen står sammen med Fødevarestyrelsen og Kost & Ernæringsforbundet bag Den Nationale Kosthåndbog. Den viser, hvordan man lever op til de officielle kostanbefalinger, når man laver mad til mange.

13 DEC 2016

Sundhedsstyrelsen står sammen med Fødevarestyrelsen og Kost & Ernæringsforbundet bag Den Nationale Kosthåndbog. Den viser, hvordan man lever op til de officielle kostanbefalinger, når man laver mad til mange. Kosthåndbogen skal blandt andet sikre, at der er en ensartet kvalitet i den mad, som bliver tilbudt til raske og syge på tværs af landet. I den nye version er håndbogen gjort endnu lettere at bruge i hverdagen.

”’Kosthåndbogen.dk’ er et digitalt opslagsværk for alle, der arbejder professionelt med mad, måltider og ernæring. Hjemmesiden giver konkrete råd, opskrifter og kostforslag til, hvordan man for eksempel laver mad til ældre, der har mistet appetitten eller har svært ved at spise nok, så de får tilstrækkeligt med næringsstoffer. Kosthåndbogen omsætter de officielle anbefalinger til mad og måltider i praksis”, siger Tatjana Hejgaard, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Kosthåndbogen er et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Kost & Ernæringsforbundet. Med kosthåndbogen er der skabt et fælles og let tilgængeligt værktøj for alle de faggrupper, der er involveret i at lave mad til borgere, der modtager offentlig kostforplejning.  

Fælles redskab for alle faggrupper

Der kan være mange forskellige faggrupper involveret omkring maden til den enkelte borger eller patient.  Det kan fx være diætister, der vejleder om den rette kosttype, økonomaer og ernæringsassistenter, der tilbereder måltiderne, læger, der ordinerer kosttype, og pleje-/sundhedspersonale, der serverer maden. Alle bidrager med deres faglighed og skal derfor kende mulighederne for forskellige kosttyper. Med Kosthåndbogen får alle den samme referenceramme, når der skal lægges hensigtsmæssige kostplaner for den enkelte borger og patient. 

Læs mere

Se Kosthåndbogen.dk

Kosthåndbogen.dk fra december 2016 er udgivet af Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen og Kost & Ernæringsforbundet. Denne 3. reviderede version har haft fokus på anvendeligheden, så håndbogen er endnu lettere at bruge i dagligdagen. Første udgave udkom i 2005. Målgruppen er: Professionsbachelorer i ernæring og sundhed, kliniske diætister, økonomaer, ernæringsassistenter, læger, sygeplejersker, sundhedsplejersker, ergoterapeuter, fysioterapeuter, social- og sundhedshjælpere, andet kostansvarligt personale samt undervisere og studerende.