xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

National klinisk retningslinje om polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

Sundhedsstyrelsen udgiver hermed en national klinisk retningslinje for diagnostik og risikovurdering af polycystisk ovariesyndrom (PCOS).

15 MAJ 2014

Sundhedsstyrelsen udgiver hermed en national klinisk retningslinje for diagnostik og risikovurdering af polycystisk ovariesyndrom (PCOS).

Retningslinjen indeholder anbefalinger for diagnostik herunder for tidlig opsporing og differentialdiagnostik, og bidrager til at afklare, hvornår lægen i forbindelse med udredningen bør få mistanke om andre alvorlige lidelser, der kræver videre udredning i specialiseret regi. Retningslinjen giver desuden anbefalinger for risikovurdering og systematisk opsporing af type II diabetes og hjertekarsygdom. 

Målgruppen for retningslinjen

Den nationale kliniske retningslinje er faglig rådgivning og retter sig primært til sundhedsprofessionelle, der gennem sin praksis møder kvinder med PCOS, og som skal træffe beslutninger om diagnostik og tidlig opsporing.  Patienter, beslutningstagere og andre med interesse for området kan også orientere sig i retningslinjen.

Om PCOS

Forekomsten af polycystisk ovariesyndrom (PCOS) hos kvinder i Danmark er ca. 17 procent. Dermed er PCOS den hyppigst forekomne endokrine lidelse hos kvinder i den fertile alder. Kvinder med PCOS repræsenterer en heterogen gruppe af kvinder, både hvad angår fysiske træk og symptombillede. I litteraturen er PCOS desuden foreslået associeret til risikofaktorer for type II diabetes og hjertekarsygdom.

Om retningslinjen

Den nationale kliniske retningslinje tager afsæt i en systematisk gennemgang af litteraturen og evidensen på udvalgte dele af området og kan ikke stå alene, men skal ses i sammenhæng med øvrige vejledninger, anbefalinger mv. på området.

Retningslinjen skal medvirke til at sikre ensartede behandlingstilbud af høj faglig kvalitet på tværs af landet.