xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Anbefalinger til organdonation

Flere skal tage stilling til, om de ønsker at blive potentielle organdonorer, og sygehusene skal indføre pakkeforløb. Sådan lyder to af forslagene til en handlingsplan for at få flere organdonorer.

27 JAN 2014

Flere skal tage stilling til om de ønsker at blive potentielle organdonorer og sygehusene skal indføre pakkeforløb. Sådan lyder to af forslagene fra en arbejdsgruppe som Sundhedsstyrelsen har ledet og som er kommet med anbefalinger til en handlingsplan for at få flere organdonorer.

Danskerne har et positivt syn på organdonation. En tidligere undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at knap 90 procent af befolkningen har en positiv holdning til organdonation, og at godt 80 procent er villige til at donere et organ.

Det er ikke bare i teorien, at danskerne har en positiv tilgang til organdonation. Langt de fleste pårørende svarer ja, når en læge beder om tilladelse til at bruge organer fra et døende familiemedlem på en intensivafdeling. Kun 20 procent siger nej, viser tal fra Organdonationsdatabasen. Alligevel har der i flere år været mangel på organer herhjemme, og i dag står cirka 400 syge danskere på venteliste for at få transplanteret en nyre, en lunge eller et andet organ.

Flere organer 

Arbejdsgruppen peger på, at sygehusene skal blive bedre til at undersøge mulighederne for organdonation blandt døende patienter. Det indebærer blandt andet, at man ændrer relevante vejledninger fra de faglige selskaber, så det bliver fast praksis på alle sygehuse, at lægerne først stopper behandlingen af døende patienter med eksempelvis omfattende hjerneskader, når det er undersøgt, om patienterne kan blive organdonor.

Der er også fokus på, hvordan man kan få flere organer fra levende donorer. Arbejdsgruppen anbefaler videre, at sygehusene indfører ensartede pakkeforløb, så eksempelvis familiemedlemmer til en nyresyg hurtigt kan få afklaret, om deres nyre egner sig til transplantation, og efterfølgende få foretaget en operation.

Rapporten indeholder også forslag til initiativer, der skal få flere til aktivt at beslutte, om de ønsker at blive potentielle donorer. Dette kan bl.a. ske via internetsider og via mobiltelefoner og tablets, anbefaler arbejdsgruppen.

Sundhedsminister Astrid Krag vil drøfte anbefalingerne med Folketingets partier og forventer senere i år at kunne præsentere en ny national handlingsplan for organdonation.

Links

Arbejdsgruppens anbefalinger til Handlingsplan for Organdonation (2014)

Information om organdonation på Sundhedsstyrelsens hjemmeside