xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Influenza­vaccination

Influenza er en virusinfektion, der kan ramme alle mennesker. Influenza er hyppigst i vintersæsonen. Det er muligt at blive vaccineret mod influenza, og for visse risikogrupper er det gratis at blive vaccineret.

Den tilbagevendende influenza i løbet af vintersæsonen kaldes sæsoninfluenza. Nogen gange kan forekomsten af influenza være markant højere end forventet, og så er der tale om en epidemi. Op til 20 % af befolkningen kan blive ramt af sygdommen under en influenzaepidemi. Hvert år dør ca. 1000 - 2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza.

Influenza er en meget smitsom infektion, fordi virus smitter gennem luften og holder sig i luften længe. Du kan derfor blive smittet, selv om du ikke har været i nærheden af den syge. Du kan også blive smittet ved håndtryk og ved berøring af ting, som er forurenet med influenzavirus.

Vaccination mod influenza beskytter de fleste, men ikke alle. Så du kan godt få influenza, selvom du er blevet vaccineret, men sjældent i alvorlig grad. Vaccinen kan ikke i sig selv give influenza.

Hvordan kan jeg blive vaccineret mod influenza?

Få en tid til vaccination mod influenza hos din praktiserende læge eller på en vaccinationsklinik. Derudover har mange apoteker og kommuner lokale tilbud om vaccination mod influenza.

Sådan bliver du vaccineret mod influenza:

  • Spørg hos din praktiserende læge og få en tid til vaccination
  • Spørg din jordemoder eller fødselslæge, hvis du er gravid
  • Spørg hos en vaccinationsklinik og få en tid til vaccination
  • Se på apoteket.dk hvilke apoteker, der tilbyder vaccination, eller spørg på apoteket
  • Se på din kommunes hjemmeside, om der er lokale tilbud om vaccination
  • Se efter vaccinationstilbud i din lokalavis

Ny vaccine hvert år

Der findes forskellige typer influenzavirus, og influenzavirus har desuden den egenskab, at den løbende ændrer sig. Det er derfor, vi ser forskellige typer af influenza år efter år.

Når man laver en vaccine, prøver man at forudse, hvilke typer af influenzavirus der højst sandsynligt kommer i omløb i en given sæson, og her følger Danmark Verdenssundhedsorganisationens (WHO's) anbefalinger.

Fordi influenzatyperne hele tiden ændrer sig, skal du vaccineres hvert år for at være beskyttet. Effekten af en vaccine holder ca. et halvt år, og du er ikke beskyttet mod influenza, fordi du har haft sygdommen før.

Vaccination nedsætter risikoen

Det er altid en god idé at blive vaccineret, hvis man er i særlig risiko for at blive syg af influenza, også selv om man ikke kan garantere, at vaccinen dækker fuldt ud.

Selvom man føler sig sund og rask, svækkes immunforsvaret naturligt med alderen, og man bliver mindre modstandsdygtig over for smitte. Det mærker man ikke nødvendigvis i dagligdagen. Derfor er man med stigende alder i større risiko for at blive smittet med influenza og mere udsat for at opleve et sværere forløb fx med lungebetændelse eller behov for indlæggelse.

Opdateret 28 SEP 2020