xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Graviditet og kvindelig omskæring

Alle typer kvindelig omskæring er forbudt i Danmark. Sundhedsstyrelsen skærpede i 2014 de faglige anbefalinger om sammensyning af omskårne kvinder efter fødsler. 

Kvindelig omskæring – på engelsk kaldet Female Genital Mutilation (FGM) – er først og fremmest en skik i visse afrikanske lande. Traditionen har eksisteret i mere end 2000 år. Den mest indgribende form for omskæring er infibulation, hvor store dele af de ydre kønsorganer fjernes. Denne type omskæring er den hyppigste i Somalia, hvor ca. 98% af kvinderne er omskårne. I Danmark er alle typer kvindelig omskæring forbudt, jf. straffelovens § 245, stk. 2.

Kvindelig omskæring anses for en lemlæstende operation, og der aldrig vil være en lægefaglig grund til at udføre den. Sundhedspersonale må derfor aldrig medvirke til kvindelig omskæring. Sundhedsstyrelsen fraråder desuden reinfibulation – dvs. sammensyning af en allerede omskåren kvinde efter en fødsel.

Sundhedspersonale skal informere om det sundhedsskadelige ved omskæring og om, at det ifølge dansk lovgivning er forbudt at omskære piger og kvinder. Sundhedspersonale har skærpet underretningspligt, hvis der opstår mistanke om at en mindreårig pige allerede er eller er i risiko for at blive omskåret.

Reviderede faglige anbefalinger om reinfibulation (gældende fra 1. september 2014)

Opdateret 26 AUG 2019