xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Screening af gravide

Alle gravide i Danmark tilbydes undersøgelse for hepatitis B, hiv og syfilis ved første graviditetsundersøgelse hos den praktiserende læge. Undersøgelsen er valgfri og tages samtidig med de andre blodprøver, den gravide skal have taget i graviditeten.

Formålet med screeningsprogrammet er at identificere smittede gravide og iværksætte foranstaltninger, der forhindrer smitte af barnet omkring fødslen.

Deltagerprocenten blandt gravide er høj, således var den 99,9 i 2014. I samme år blev der fundet 185 hepatitis B-positive, hvoraf 103 blev fundet positive for første gang. 53 gravide var hiv-smittede, hvoraf 12 havde ny-påvist hiv. 18 kvinder fik påvist syfilis ved en ekstra test ud af de 103, som blev fundet positive ved første prøve.

Statens Serum Institut (SSI) modtager hver måned opgørelser fra samtlige blodbanker om testaktiviteten og resultaterne. SSI står også for en ordning, der skal minde fødeafdelingerne, egen læge og forældre om at huske vaccinationer af barnet, hvis den gravide findes smittet med hepatitis B.

SSI tjekker desuden, om de kvinder, der findes positive for syfilis, får taget en ekstra prøve, så man undgår falske positive resultater for syfilis. Der er nemlig i første runde en del kvinder, som testes positive, men som ved en ny og mere følsom prøve viser sig ikke at have syfilis alligevel. SSI tjekker også, om de kvinder, der findes smittet med hepatitis B eller hiv i forvejen er kendt som smittede, eller om smitten opdages for første gang.

Anbefalinger for svangreomsorgen (2022)

Vejledning om HIV og hepatitis B og C virus (2013)

Opdateret 23 NOV 2022