×

Influenza­vaccination: Har du en kronisk sygdom?

Hvorfor bør personer med bestemte sygdomme lade sig vaccinere?

Har du en af de nedenstående kroniske sygdomme, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du bliver vaccineret mod influenza, uanset din alder.

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination, hvis du har:

  • kronisk lungesygdom f.eks. KOL eller astma
  • hjerte-kar-sygdomme (undtaget isoleret forhøjet blodtryk)
  • diabetes 1 eller 2 (sukkersyge)
  • medfødt eller erhvervet immundefekt
  • påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft
  • kronisk lever- og nyresvigt
  • andre kroniske eller alvorlige sygdomme, hvor din tilstand ifølge din lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko 

Hvorfor er jeg i særlig risiko, hvis jeg har én af de nævnte sygdomme?

De forskellige sygdomme påvirker kroppen på forskellig måde, der blandt andet betyder, at man kan være i øget risiko for overhovedet at blive smittet, fordi immunforsvaret ikke virker helt, som det skal. Andre sygdomme påvirker kroppens evne til at bekæmpe infektionen, og det betyder, at man er i øget risiko for komplikationer som for eksempel lungebetændelse og for at få længerevarende og svære forløb.

Influenza kan også påvirke kroppen, så det er sværere at kontrollere den kroniske sygdom. Det er for eksempel tilfældet for diabetes, hvor høj feber gør det svært at regulere blodsukkeret ordentligt. 

Nedsæt din risiko

En influenzavaccination nedsætter din risiko for at få influenza. Hvis du alligevel bliver smittet, bliver sygdommen mindre alvorlig. Du kan ikke få influenza af at blive vaccineret. 

Influenzavaccination er gratis

Det er gratis at blive vaccineret mod influenza, hvis din læge har vurderet, at du har en af de sygdomme, der fremgår af listen ovenfor.

Tilbuddet om gratis vaccination varer fra den 1. oktober 2016 til den 31. december 2016. Gravide kan dog blive vaccineret frem til udgangen af februar 2017, og personer med immundefekt og deres husstandskontakter ligeså. Bestil tid hos din læge eller hold øje med vaccinationstilbud i din lokalavis. 

Vaccination i oktober og november 

Det er vigtigt, at du bliver vaccineret, inden influenzasæsonen starter, for at få den optimale effekt af vaccinationen. Det er bedst at blive vaccineret fra begyndelsen af oktober måned til slutningen af november måned. Der går nemlig 2-3 uger, før vaccinen beskytter mod smitte.

Vaccinens effekt

Vaccinens effekt holder cirka seks måneder. Du er ikke beskyttet mod influenza, selvom du har haft sygdommen før, fordi influenzatyperne ændrer sig hele tiden. Derfor skal du vaccineres hvert år.

Sådan smitter influenza

Influenza er en meget smitsom infektion, fordi virus smitter gennem luft og holder sig i luften længe, så du kan blive smittet, selv om du ikke har været i nærheden af den syge. Den kan også smitte ved kontakt som håndtryk og ved berøring af ting, som er forurenet med influenzavirus.

Sådan kan du undgå at få influenza

  • Bliv vaccineret
  • Undgå andres host og nys
  • Vask hænder omhyggeligt
Opdateret 10. oktober 2016