×

Influenza­vaccination: Er du svært overvægtig?

For de fleste er influenza en ubehagelig, men mild sygdom, der ikke medfører yderligere komplikationer – heller ikke, hvis du er overvægtig.

Men er du svært overvægtig med et BMI over 40, har du en øget risiko for at få mere alvorlige komplikationer, først og fremmest lungebetændelse. Det skyldes, at dine lunger og dit kredsløb i forvejen er på overarbejde. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, du bliver vaccineret, hvis dit BMI er over 40. 

Nedsæt din risiko

En influenzavaccination nedsætter din risiko for at få influenza. Hvis du alligevel bliver smittet, bliver sygdommen mindre alvorlig. Du kan ikke få influenza af at blive vaccineret. 

Influenzavaccination er gratis, hvis du har BMI over 40

Tilbuddet om gratis vaccination varer fra 1. oktober 2016 til den 31. december 2016. Bestil tid hos din læge eller hold øje med vaccinationstilbud i din lokalavis. 

Vaccination i oktober og november 

For at få den optimale effekt af vaccinationen er det vigtigt, at du bliver vaccineret, inden influenzasæsonen starter. Det er bedst at blive vaccineret fra starten af oktober måned til slutningen af november måned. Der går nemlig 2-3 uger, før vaccinen beskytter mod smitte.

Vaccinens effekt

Vaccinens effekt holder cirka seks måneder. Du er ikke beskyttet mod influenza, selvom du har haft sygdommen før, fordi influenzatyperne ændrer sig hele tiden. Derfor skal du vaccineres hvert år. 

Smitteveje

Influenza er en meget smitsom infektion, fordi virus smitter gennem luft og holder sig i luften længe, så du kan blive smittet, selv om du ikke har været i nærheden af den syge. Den kan også smitte ved kontakt som håndtryk og ved berøring af ting, som er forurenet med influenzavirus.

Sådan udregner du BMI

BMI står for Body Mass Index og er udtryk for din sundhedsmæssige idealvægt. 

Du kan udregne dit BMI ved at dividere din kropsvægt i kg med din højde i anden potens.

Er du fx 1,57 høj og vejer 99 kg, udregner du dit BMI sådan:
99 kg: 1,57 m x 1,57 m = 40

Du kan også udregne din BMI ved at bruge denne BMI-beregner (Sundhed.dk)

Sådan kan du undgå at få influenza

  • Bliv vaccineret
  • Undgå andres host og nys
  • Vask hænder omhyggeligt
Opdateret 31. august 2016