×

Influenza­vaccination: Er du gravid?

Hvorfor bør gravide lade sig vaccinere?

Da gravide har øget risiko for komplikationer i forbindelse med influenza, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at gravide bliver vaccineret mod influenza, når de er mere end 12 uger henne.

Vaccinen beskytter dig og dit barn

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination til gravide efter 12. uge både af hensyn til dig og dit barn. Internationale undersøgelser viser, at gravide i 2. og 3. trimester har øget risiko for at komplikationer som abort eller for tidlig fødsel. Og som gravid har du også en øget risiko for komplikationer til influenza som for eksempel lungebetændelse.

Risikoen for at få komplikationer er større, hvis du samtidig har en kronisk sygdom som nedsat lungefunktion, astma, hjerte-kar-sygdom, diabetes, nedsat immunforsvar eller er svært overvægtig. Hvis du er gravid i 1. trimester (til og med 12. uge) kan du derfor også blive vaccineret gratis, hvis du har en af disse sygdomme.

En ekstra bonus, ved at du lader dig vaccinere under graviditeten, er, at der efter fødslen kan være fordele for dit barn. Barnet bliver nemlig beskyttet af dine antistoffer i den første tid, og undersøgelser viser lavere sygelighed og dødelighed blandt nyfødte af vaccinerede mødre. Endelig er du, som ofte er dit barns tætteste kontakt, en potentiel smittekilde til influenza – en smittekæde, der brydes, hvis du bliver vaccineret. 

Vaccinen er sikker for barnet

Vaccinen har været anvendt til gravide i flere år i mange lande, og derfor er den grundigt undersøgt til brug for gravide. Undersøgelserne viser entydigt, at vaccinen er meget sikker at bruge – både for mor og barn. Blandt andet har forskere ved Statens Serum Institut fulgt alle fødende i en hel årgang og fandt ingen øget risiko for komplikationer som for eksempel tidlig fødsel, lav fødselsvægt og misdannelser hos kvinder, der blev vaccineret under graviditeten. 

Gratis vaccination fra oktober til marts

Den gratis influenzavaccination til gravide bliver tilbudt fra den 1. oktober 2016 til og med udgangen af februar 2017. Du kan blive vaccineret hos din læge eller holde øje med vaccinationstilbud i lokalavisen. 

Nedsæt din risiko

En influenzavaccination nedsætter din risiko for at få influenza. Hvis du alligevel bliver smittet, bliver sygdommen mindre alvorlig. Du kan ikke få influenza af at blive vaccineret. 

Vaccination i oktober og november

Det er vigtigt, at du bliver vaccineret, inden influenzasæsonen starter for at få den optimale effekt af vaccinationen. Det er bedst at blive vaccineret fra starten af oktober måned til slutningen af november måned. Der går nemlig 2-3 uger, før vaccinen beskytter mod smitte.

Vaccinens effekt

Vaccinens effekt holder cirka seks måneder. Du er ikke beskyttet mod influenza, selvom du har haft sygdommen før, fordi influenzatyperne ændrer sig hele tiden. Derfor skal du vaccineres hvert år.

Sådan smitter influenza

Influenza er en meget smitsom infektion, fordi virus smitter gennem luft og holder sig i luften længe, så du kan blive smittet, selv om du ikke har været i nærheden af den syge. Den kan også smitte ved kontakt som håndtryk og ved berøring af ting, som er forurenet med influenzavirus.

Opdateret 31. august 2016