×

Influenza­vaccination: Er du 65 år eller derover?

Hvorfor bør personer over 65 år lade sig vaccinere?

Dit immunforsvar svækkes naturligt med alderen. Derfor har du som ældre øget risiko for at blive alvorligt syg af influenza - også selvom du er rask og aldrig har haft influenza før.

Der er større risiko for at få følgesygdomme som lungebetændelse, og du kan blive mere afkræftet, fordi det tager længere tid at komme på højkant igen.

Det anslås, at der hvert år dør i gennemsnit cirka 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza, og heraf er de fleste 65 år og derover. Risikoen er størst, hvis man samtidig har en sygdom som for eksempel hjerte- eller lungesygdom eller diabetes, men også ældre, der ellers er sunde og raske, er i øget risiko.

Nedsæt din risiko

Vaccinationen nedsætter din risiko for at få influenza. Hvis du alligevel bliver smittet, bliver sygdommen mindre alvorlig. Du kan ikke få influenza af at blive vaccineret.

Bliv vaccineret, det er gratis for dig, der er fyldt 65 år

Tilbuddet om gratis vaccination varer fra 1. oktober 2016 til den 31. december 2016. Bestil tid hos din læge eller hold øje med vaccinationstilbud i din lokalavis.  

Vaccination i oktober og november 

Det er vigtigt, at du bliver vaccineret, inden influenzasæsonen starter for at få den optimale effekt af vaccinationen. Det er bedst at blive vaccineret fra starten af oktober måned til slutningen af november måned. Der går nemlig 2-3 uger, før vaccinen beskytter mod smitte.

Vaccinens effekt

Vaccinens effekt holder cirka seks måneder. Du er ikke beskyttet mod influenza, selvom du har haft sygdommen før, idet influenzatyperne ændrer sig hele tiden. Du skal derfor vaccineres hvert år.

Vaccination i hjemmet

Har du svært ved at færdes ude, kan du som oftest blive vaccineret hjemme. Har du en ægtefælle, og er denne fyldt 65 år, kan I blive vaccineret samtidig.

Kontakt din egen læge, hold øje med lokalavisen eller spørg hos kommunen om muligheden for at blive vaccineret hjemme.

Sådan smitter influenza

Influenza er en meget smitsom infektion, fordi virus smitter gennem luft og holder sig i luften længe, så du kan blive smittet, selv om du ikke har været i nærheden af den syge. Den kan også smitte ved kontakt som håndtryk og ved berøring af ting, som er forurenet med influenzavirus.

Sådan kan du undgå at få influenza

  • Bliv vaccineret
  • Undgå andres host og nys
  • Vask hænder omhyggeligt
Opdateret 31. august 2016