×

Influenza­vaccination

Der har i influenzasæsonen 2016 været en usædvanlig stor efterspørgsel efter influenzavacciner, ikke kun i Danmark, men bl.a. også i vores nabolande og i Europa. Det er overraskende omend glædeligt, at så mange har valgt at tage imod tilbuddet om gratis influenzavaccination.

På grund af den store efterspørgsel, er det desværre er det ikke muligt for Statens Serum Institut at skaffe flere influenzavacciner. Statens Serum Institut har stadig en lille mængde tilbage, som udleveres ved aktuelt behov. Derudover er det ikke muligt at bestille flere influenzavacciner hos Statens Serum Institut. 

Det kan ikke udelukkes, at der fortsat findes influenzavacciner hos enkelte læger og apoteker.

 

Hvor kan jeg blive vaccineret?

Du kan blive vaccineret flere forskellige steder. Både praktiserende læger, private vaccinationsfirmaer og kommuner kan vaccinere mod influenza.

Du kan finde vaccinationssteder ved at:

  • Få en vaccinationstid hos din læge
  • Se på din kommunes hjemmeside, om der er lokale tilbud om vaccination
  • Se efter vaccinationstilbud i din lokalavis


Hvem anbefales vaccination mod influenza?

Du har øget risiko for at blive alvorligt syg af influenza, hvis du er ældre, har bestemte sygdomme, er svært overvægtig eller gravid.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, du bliver vaccineret, hvis du:       

Gratis vaccination

Tilhører du en af de ovennævnte grupper, eller er du førtidspensionist, kan du få vaccinationen gratis fra den 1. oktober og året ud. Vaccinationen er dog gratis for gravide, der er mere end 12 uger henne, samt for personer med immundefekt og deres husstandskontakter, i perioden 1. oktober 2016 til og med udgangen af februar 2017. 

Det er stadig muligt at blive vaccineret mod influenza før og efter de nævnte tidspunkter, men i så fald er det ikke længere gratis.

 

Følg med i influenza­situationen

På Statens Serum Instituts hjemmeside er der i influenzasæsonen ugentlige opdateringer af influenzaaktiviteten i Danmark

 

Fakta om influenza­vaccination

Vaccination mod influenza beskytter de fleste, men ikke alle. Så du kan godt få influenza, selv om du er blevet vaccineret, men sjældent i alvorlig grad. Vaccinen kan ikke i sig selv give influenza.

 

Årets influenzavaccine: 2016/2017

Vaccinen indeholder følgende:

  • A/California/7/2009 (H1N1) pdm 09 - lignende stamme (A/California/7/2009, X-181)
  • A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2) – lignende stamme (A/Hong Kong/4801/2014, X-263B)
  • B/Brisbane/60/2008 – lignende stamme
  • (B/Brisbane/60/2008, vildtype)

Indberetninger om formodede bivirkninger

Efter hver influenzasæson bringer Sundhedsstyrelsen en opgørelse af antallet af indberetninger om formodede bivirkninger af influenzavaccinerne. Se opgørelsen i Lægemiddelstyrelsens aprilnummer Nyt om Bivirkninger

Indlægssedler og produktresumeer

Se information om årets vacciner. Indlægssedler og produktresumeer for årets vacciner:

Vaxigrip

Indlægsseddel (åben via Internet Explorer)

Produktresume 

Influvac

Indlægsseddel (åben via Internet Explorer)

Produktresume

 

Indberetninger om formodede bivirkninger

Efter hver influenzasæson bringer Sundhedsstyrelsen en opgørelse af antallet af indberetninger om formodede bivirkninger af influenzavaccinerne.

 

Hvad er influenza?

Influenza er en virusinfektion, der kan ramme alle mennesker. Det er en smitsom sygdom, som kommer hvert år i vintersæsonen. Op mod 1 million mennesker i Danmark smittes ved influenzaepidemier. Hvert år dør i gennemsnit ca. 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza.

Opdateret 2. januar 2017