xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Vi ser ikke en stigning i misbrug af opioider hos børn og unge i Danmark

Sundhedsstyrelsen har gennemgået dokumentationen for omfanget af misbrug af opioider blandt børn og unge i Danmark, og vurderer ikke, at det er et stigende problem.

08 MAR 2023

Flere medier har i den seneste tid bragt historier om, at der skulle være en stigning i brugen af opioider blandt børn og unge i Danmark. I Sundhedsstyrelsen har vi haft svært ved at genkende det billede, og vi har derfor undersøgt dokumentationen for at sikre, at vi ikke har overset noget. 

Vi har indhentet tal fra kommunernes registreringer af personer i stofmisbrugsbehandling og Giftlinjen, samt Toldstyrelsens indberetninger om tramadol og oxycodon. Baseret på de tilbagemeldinger er det ikke vores vurdering, at misbrug af opioider som for eksempel tramadol og oxycodon er et problem i vækst blandt børn og unge generelt i Danmark. Dog har vi ikke data fra kommunerne for 2022 og frem til nu, og kan derfor ikke udtale os om det helt aktuelle billede af omfanget af unge i misbrugsbehandling for opioider.

”Når vi ser på de tilgængelige data, så ser vi ikke en national opioid-krise i Danmark – vi hører heller ikke om det fra vores europæiske nabolande. Vi kan se en lille stigning i andelen af de unge mellem 18-24 år, der indskrives i stofmisbrugsbehandling med tramadol, oxycodon o.l. som hovedstof for deres misbrug - en stigning fra 2,4 pct. til 3,5 pct. fra 2019 til 2021. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at det drejer sig om få unge mennesker. Vi taler om en stigning fra 115 unge i 2019 til 158 i 2021”, fortæller sektionsleder Maja Bæksgaard Jørgensen, og fortsætter:

”Hos de helt unge under 18 år, har der været under en håndfuld unge i behandling af misbrug af tramadol, oxycodon og lignende fra 2019 til 2021, men vi anerkender, at nogle kommuner melder om lokale problemer med misbrug af smertestillende lægemidler blandt unge. Og selvom vi må understrege, at der ikke er tale om et udbredt misbrug på landsplan, så er det naturligvis vigtigt, at man samarbejder lokalt om at løse problemerne, når de opstår, og at dem, der er omkring de unge, griber tidligt ind, for at forebygge et misbrug,” siger sektionschef, Maja Bæksgaard Jørgensen.

Misbrug af opioider er i disse år et stort problem i USA, og derfor er det nærliggende at spørge, om denne ”opioid-krise” også har ramt Europa. Derfor har EU’s narkotikaovervågningscenter, EMCDDA, i 2021 foretaget en analyse af data fra EU-landene, som afviser, at Europa står i den samme situation som USA. 

For at indhente yderligere data har Sundhedsstyrelsen bedt SSP-samrådet om at lave en kommunal kortlægning for at få en fornemmelse af opioid-situationen blandt de unge i kommunerne på landsplan. Vi forventer, at vi vil være klar med kortlægningen ved udgangen af marts måned 2023.

Opdatering 17. april 2023: Det fremgår, at kortlægning forventes klar ved udgangen af marts 2023. Kortlægningen vil udkomme ultimo april 2023

 

Modtag nyheder fra Sundhedsstyrelsen

Vi har udskiftet det system, som vi udsender nyheder og pressemeddelelser med.

 

Vores pressemeddelelser og nyheder er nu opdelt i otte temaer, og du har selv mulighed for at tilpasse nyhedsstrømmen fra os, så du kun modtager nyheder, der handler om de emner, du er mest interesseret i.

 

Se overblikket og tilmeld dig vores nyhedstemaer

 

Hvis du i forvejen modtager nyheder fra Sundhedsstyrelsen, kan du ændre dit abonnement ved at gå ind på en af de e-mails, du har fra Sundhedsstyrelsen og klikke på 'Opdater tilmeldinger' eller 'Afmeld'.

 

Denne nyheds temaer:

 

Nyt om forebyggelse

Nyt på sundhedsområdet