xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Supplerende indberetninger til de maksimale ventetider for august 2018

Regionerne har siden oktober i fjor meldt ind hver måned, hvor mange kræftpatienter der inden for udvalgte kræftsygdomme har accepteret at vente længere end 14 dage på udredning eller behandling på deres primære sygehus, i stedet for at tage i mod et tilbud på et andet sygehus.

09 OKT 2018

Regionerne har siden oktober i fjor meldt ind hver måned, hvor mange kræftpatienter der inden for udvalgte kræftsygdomme har accepteret at vente længere end 14 dage på udredning eller behandling på deres primære sygehus, i stedet for at tage i mod et tilbud på et andet sygehus. I august måned har i alt 13 patienter accepteret at vente længere.

Sundhedsstyrelsen har modtaget 13 supplerende indberetninger fra regionerne for august 2018. De fordeler sig sådan:

 

Kræft i bugspytkirtlen

Lungekræft

 

Ventetid til operation efter afsluttet udredning

Ventetid til udredning ved mistanke om kræft

Ventetid til operation fra afsluttet udredning

Region Hovedstaden

12

-

-

Region Midtjylland

1

-

-

De 12 patienter i Region Hovedstaden har accepteret at vente mellem 1 og 18 dage længere end de 14 dage, som reglerne om de maksimale ventetider angiver. Heraf har hovedparten af disse patienter accepteret at vente 12 til 18 dage længere, end reglerne angiver. Patienten i Region Midtjylland har accepteret at vente 6 dage længere, end reglerne angiver.

Region Hovedstaden har oplyst, at den ekstra ventetid fortsat skyldes kapacitetsudfordringer på grund af mangel på operationssygeplejersker. Regionen har meddelt, at der er indgået en merarbejdsaftale med personalet for at få reduceret ventetiderne, indtil at Rigshospitalet har opnået en tilstrækkelig bemanding, så operationskapaciteten kan udnyttes fuldt ud, og derved nedbringe ventetiderne. Dette forventes at ske ved årsskiftet.

”Vi er bekymrede for de vedvarende udfordringer på området. Derfor følger vi regionernes initiativer på området og udviklingen i ventetiden til operation. Vi har været i dialog med Region Hovedstaden og på baggrund af den, forventer vi, at vi inden for et par måneder ser en effekt af regionens initiativer, og at regionen har reduceret ventetiden til operation til inden nytår.” siger centerchef Janet Samuel.

 

Den supplerende indberetningspligt forlænges

Sundhedsstyrelsen har gennemgået alle supplerende indberetninger fra oktober 2017 til august 2018 og på den baggrund vurderet, at der fortsat er udfordringer vedrørende bugspytkirtelkræft. Derfor har Sundhedsstyrelsen indstillet til Sundhedsministeren, at den supplerende indberetningspligt skal fortsætte men at den også forenkles.

Den supplerende indberetningspligt bliver fremover forenklet, så regionerne kun skal indberette ventetider blandt patienter, der er henvist til operation for kræft i bugspytkirtlen. Tidligere skulle regionerne også indberette vedrørende patienter, der er blevet henvist til udredning for lungekræft eller henvist til operation for lungekræft.

Sundhedsstyrelsen vil i januar 2019 foretage en ny vurdering af de supplerende indberetninger. 

Om de supplerende indberetninger

Sundhedsministeren indførte fra den 1. oktober 2017 en supplerende indberetningspligt til de maksimale ventetider. Med de supplerende indberetninger oplyser regionerne om tilfælde for udvalgte kræftformer, hvor patienter har valgt at vente længere end de maksimale ventetider foreskriver. Modsat indberetninger vedrørende de maksimale ventetider er der ikke tale om lovoverskridelser ved supplerende indberetninger.