xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hvor store stråledoser får børn ved røntgen­undersøgelser?

En af Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelses væsentlige opgaver er, at udarbejde såkaldte referencedoser for patienter, der modtager røntgenundersøgelser.

16 FEB 2018

En af Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelses væsentlige opgaver er, at udarbejde såkaldte referencedoser for patienter, der modtager røntgenundersøgelser. Sammenligning af doser for den samme type af undersøgelse foretaget på forskellige sygehuse er et væsentligt redskab til at sikre, at alle undersøgelser foretages på den bedst mulige måde. Det gælder selvfølgelig også for undersøgelser af børn. Men når det gælder børn, kan det være vanskeligere at sammenligne.

Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse (SIS), går nu i gang med et projekt, som skal fastlægge nye referencedoser for en række forskellige røntgenundersøgelser af børn.
Det danske projekt, der går i gang 1. marts, er en del af et nordisk samarbejde. De nordiske lande er gået sammen om projektet, fordi det kan være svært for det enkelte land alene at skaffe tilstrækkeligt gode data til at fastsætte referencedoser.

”I forhold til andre aldersgrupper er det ret få børn, der bliver røntgenundersøgt. Samtidig er der langt større spredning på størrelse og vægt på børn, end på voksne. Når vi taler om børn, kan vægten spænde fra ca. 400 gram til 80 kg. Når vi ser på de voksne regner vi med en såkaldt standardpatient på mellem 50 og 90 kg. Ved at samarbejde med de nordiske kolleger, får vi derfor et langt bedre grundlag at vurdere ud fra”, forklarer sektionsleder Hanne Waltenburg.

Indsamlingen af patientdoser løber i første omgang frem til den 1. september i år, og omkring årsskiftet forventes de fleste nye referencedoser at være klar. For de mest specialiserede undersøgelser kan det dog være nødvendigt at samle patientdoser over en længere periode.

I forbindelse med projektet udsender vi en ny vejledning til, hvordan patientdoser for børneundersøgelser skal måles, og hvilke undersøgelser, der skal medtages i indsamlingen. Vi har samtidig udarbejdet 4 indtastningsark til registrering af målingerne.

Indsamlingen dækker et bredt spænd af undersøgelsestyper, både almindelige undersøgelser, CT-undersøgelser, gennemlysning og intervention indgår.

Vejledningen og indtastningsarkene, der skal bruges i forbindelse med indsendelse af data til SIS, finder du her