xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hver fjerde dansker vil gerne holde alkoholfri januar

Danskerne har taget godt imod ideen om Hvid Januar, som en frisk start på året med en måned uden alkohol.

21 DEC 2018

Danskerne har taget godt imod ideen om Hvid Januar, som en frisk start på året med en måned uden alkohol.

Mere end hver fjerde dansker synes, at en alkoholfri januar er en god idè. Det viser en megafonundersøgelse af Sundhedsstyrelsens kampagne Hvid Januar. 

Ideen med Hvid Januar er at holde sig fra alkohol i en længere periode. Altså ingen vin, ingen øl og ingen spiritus i en måned. I forvejen skruer mange danskere ned for de usunde vaner og op for sundheden i januar oven på julen.

”En længere pause fra alkohol i januar kan være en rigtig god mulighed for at bryde vanen og tage sine alkoholvaner op til overvejelse. For mange er det blevet en vane at få et glas vin eller en øl, og det kan være svært at lægge sin livsstil om, hvis ikke man tager en beslutning og handler. Derfor er Hvid Januar en god anledning for dem, der gerne vil drikke mindre - og leve sundere. Og det ser ud til, at mange synes, det er en god idé”, siger chefkonsulent Stine Flod Storgaard fra Sundhedsstyrelsen. 

Hvid Januar passer godt ind i den udvikling, der har været de seneste år i danskernes alkoholforbrug. De seneste tal fra Sundhedsprofilen 2017 viser blandt andet, at en stigende andel efterlever Sundhedsstyrelsens anbefalinger og holder sig under 7 genstande om ugen for kvinder og 14 genstande om ugen for mænd. Andelen, der overskrider grænsen, er faldet fra 24,3 procent i 2010 til 17,6 i 2017, svarende til et fald på cirka 25 procent.

 

En anledning til at sige nej

Hvid Januar handler om at bryde vanen, styrke sin sundhed og bruge anledningen til at sige nej tak til alkohol. Det kan ellers være svært i en kultur, hvor alkohol er en integreret del af det sociale liv.

”Hvid Januar sætter fokus på forbruget, så man bliver mere bevidst om, hvornår tilfældige genstande ryger ned. Det har for mange den positive effekt, at forbruget bliver lavere – forhåbentlig også på længere sigt,” siger Stine Flod Storgaard og tilføjer: ”Vi ved, at alkohol øger risikoen for sygdom, blandt andet kræft, så hvis man gerne vil drikke mindre og leve sundere, kan Hvid Januar være en rigtig god anledning til at ændre sine vaner. Samtidig kan Hvid Januar gøre, at det bliver lettere at sige nej tak til alkohol.” 

Følg Hvid Januar på Facebook 

Hvid Januar bliver støttet af en række kommuner og organisationer, som er med til at udbrede ideen. Se hvilke på www.hvidjanuar.dk. Her kan du også melde din egen organisation til kampagnen.