xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Flest bliver testet for klamydia i storbyerne

Frederiksberg Kommune er den kommune, hvor flest blev testet for klamydia i 2017.

27 SEP 2018

Nye tal, som Statens Serum Institut har indsamlet på vegne af Sundhedsstyrelsen, viser, at Frederiksberg Kommune er den kommune i Danmark, hvor flest blev testet for klamydia i 2017 med 221,6 testede pr. 1000 i alderen 15-29 år. 

I København blev der testet 217,0 15-29 årige pr. 1000, i Aarhus 176,2, i Odense 163,2 og i Aalborg 160,5 pr. 1000 15-29 årige. 

”Der er generelt flest tilfælde af klamydia i de større byer. Derfor er det rigtig positivt, at flere af landets større byer gør en ekstra indsats for at få unge til at lade sig teste for klamydia. Et af de største problemer ved klamydia er nemlig, at mange ikke mærker symptomer og måske ikke ved, at de er blevet smittet. Så jo flere der bliver testet, fundet og behandlet, des bedre,” siger Cecilie Olivia Andersen, der er fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen.

En ekstra indsats virker

I Frederiksberg Kommune har man blandt andet gjort en ekstra indsats for at få unge til at lade sig teste for klamydia, for dermed at stoppe smittespredningen. Kommunen tilbyder også hjemmeprøvetagning, som et supplement til at lade sig teste hos egen læge. Lignende initiativer er der også i blandt andet Københavns kommune, hvor testraten også er høj. 

Kolding Kommune var den kommune med flest diagnosticerede klamydiatilfælde i 2017 blandt 15-29 årige. Kommunen har også færre klamydiatest pr. indbyggere end de større byer, idet de har 134 testede pr. 1000 i alderen 15-29 år. 

”Der er fortsat mange, der får klamydia i Danmark, og i værste tilfælde kan en klamydiainfektion føre til ufrivillig barnløshed. Derfor er vores generelle råd til unge at beskytte sig og bruge kondom, hvis de har sex med en ny partner og at blive testet, hvis de har haft ubeskyttet sex,” siger Cecilie Olivia Andersen.

Flere klamydiatests i 2017

I følge Statens Serum Institut blev der foretaget flere klamydiatests på landsplan i 2017 end der blev i 2016. I samme periode faldt antallet af klamydiatilfælde en smule.  

”Selv om tallene bør tolkes med forsigtighed, er det bestemt en udvikling, der ser ud til at gå i den rigtige retning. For vi skal have klamydiatallet ned, så vi kan forebygge de skadelige effekter, som en klamydiainfektion kan medføre, såsom nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed. Derfor håber vi også, at kommunerne fortsætter deres indsats de næste mange år,” siger Cecilie Olivia Andersen.

Sundhedsstyrelsens opgørelse over antal klamydiatests pr kommune (2018)