xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Sundheds­styrelsen støtter mål om Røgfri Fremtid

Sundhedsstyrelsen er gået med i partnerskabet om Røgfri Fremtid og den fælles indsats for at forebygge, at børn og unge begynder at ryge.

31 MAJ 2017
Sundhedsstyrelsen er gået med i partnerskabet om Røgfri Fremtid og den fælles indsats for at forebygge, at børn og unge begynder at ryge. 

Røgfri Fremtid er et bredt partnerskab, som Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden har taget initiativ til, som skal sikre børns ret til at vokse op uden røg. Alle partnere bakker op om den fælles vision om et røgfrit Danmark i 2030. Målet er et samfund, hvor ingen børn og unge ryger, og hvor færre end fem procent af den voksne befolkning ryger.

”Hvert år dør 13.600 danskere  af rygning. Det skal vi ændre på. Vi skal arbejde for at undgå, at børn og unge begynder at ryge og for en fremtid uden rygning. Det kræver en fælles indsats. Derfor bakker Sundhedsstyrelsen op om Røgfri Fremtid.”, siger direktør Søren Brostrøm i Sundhedsstyrelsen. 

3 ud af 4 personer, der ryger i dag, begyndte som teenager, og op mod 85 procent fortæller, at de fortryder at være startet. Undersøgelser viser også, at jo tidligere rygedebut des større risiko for afhængighed af tobak. Personer, der starter med at ryge i teenageårene, har også sværere ved at holde op igen, de er i højere risiko for at blive storrygere og for at udvikle en tobaksrelateret sygdom.

”Sundhedsstyrelsen arbejder for at forebygge rygestart blandt børn og unge og for at hjælpe alle, der ønsker at stoppe med at ryge. En ny undersøgelse viser, at antallet af børn og unge, der ryger, desværre er stigende. Men denne udvikling skal vendes igen, så færre begynder at ryge. Vi er i Sundhedsstyrelsen derfor glade for at se, at så mange og så forskellige organisationer i Danmark engagerer sig i partnerskabet og har erklæret, at de også vil arbejde for at sikre børn og unge en røgfri fremtid”, siger Søren Brostrøm.

3 ud af 4 personer, der ryger i dag, begyndte som teenager, og op mod 85 procent fortæller, at de fortryder at være startet. Børn og unges rygevaner afgøres af mange forhold, blandt andet af rygevaner hos forældre og venner og af normer i deres omgivelser. Derfor er det vigtigt, at man sætter ind flere steder.