xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Læger udskriver mindre antibiotika

Antibiotikaforbruget blandt børn under 5 år er blevet nedsat med en tredjedel. Men vi skal endnu længere ned for at være sikre på, at vores antibiotika virker, når der virkelig er behov for det. Derfor opfordrer en ny kampagne til at gøre op med overflødig antibiotika.

13 NOV 2017

Antibiotikaforbruget blandt børn under 5 år er blevet nedsat med en tredjedel. Men vi skal endnu længere ned for at være sikre på, at vores antibiotika virker, når der virkelig er behov for det. Derfor opfordrer en ny kampagne til at gøre op med overflødig antibiotika.

I løbet af de seneste 10 år (2007-2016) er der sket et markant fald i udleveringen af antibiotika hos almen praksis: 

  • 33 procent færre børn under 5 år har fået udleveret antibiotika 
  • 27 procent færre børn og unge (0 til 19-årige) har fået udleveret antibiotika. 

Faldet i brugen af antibiotika er godt nyt i arbejdet med at nedsætte brugen af antibiotika frem mod 2020.

”Vi er glade for at se, at indsatsen for at bruge antibiotika med omtanke har haft en så synlig effekt. Det er vigtigt, at både fagfolk og patienter er opmærksomme på, at vi kun skal bruge antibiotika, når der er behov for det. Så sikrer vi, at vi har antibiotika, der virker, også i fremtiden”, siger læge Gideon Ertner i Sundhedsstyrelsen. 

Fælles dansk indsats om antibiotikaoplysning

Sundhedsstyrelsen og en række andre organisationer har hvert år en national kampagne i forbindelse med den europæiske antibiotikadag. Kampagnen giver blandt andet information om, hvornår det er en god idé at få antibiotika, og hvornår det er overflødigt. 

Antibiotikakampagnen for 2017

Et af målene i den nationale handlingsplan på området er, at antallet af indløste recepter på antibiotika i primærsektoren bør reduceres fra 460 recepter pr. 1000 indbyggere/år i 2016 til 350 i 2020. Heldigvis er primærsektoren allerede godt på vej med at nedbringe antibiotikaforbruget. I løbet af de seneste 10 år – fra 2007 til og med 2016 – er der sket betydelige fald. Næsten 90 % af de antibiotika, der bliver brugt til mennesker, bliver brugt i primærsektoren, mens omkring 10 % bruges på hospitalerne. 

National handlingsplan for antibiotika til mennesker frem mod 2020 (2017)

Mere antibiotika til ældre kvinder 

Den eneste gruppe, hvor forbruget af antibiotika fra 2007-2016 er steget, er blandt ældre på firs år eller derover. Det skyldes især, at de har en høj forekomst af urinvejsinfektioner. Flere kommuner har allerede fokus på udfordringerne med denne gruppe, og flere steder er det også lykkedes at nedbringe forekomsten af urinvejsinfektioner - og dermed forbruget af antibiotika. 

Danmark står fortsat meget bedre end mange andre lande, der er udfordret af resistente bakterier, som de ikke har effektive midler imod. Derfor skal vi fortsat arbejde på at undgå det. 

”En af de ting, du selv kan gøre, er at forberede dig, inden du går til lægen - for eksempel hvis du har hostet længe og vil høre, om du skal have antibiotika for det. Det kan fx være ved at tage din temperatur på forhånd og lave en liste over på dine symptomer og deres varighed. Så har din læge bedre mulighed for at vurdere dine symptomer og finde den rigtige behandling”, siger Gideon Ertner.  

Vær med i kampen mod antibiotikaresistens. Læs mere på www.antibiotikaellerej.dk