xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Kommuner efterspørger fælles retning for unge og alkohol

En ny undersøgelse viser, at danske kommuner efterspørger fælles retning for, hvordan man lokalt arbejder med at skabe en sundere alkoholkultur blandt unge. I forbindelse med årets alkoholkampagne har Sundhedsstyrelsen samlet en række fælles anbefalinger til, hvordan man i kommunerne kan samarbejde med relevante aktører om en sundere alkoholkultur.

09 OKT 2017

En ny undersøgelse viser, at danske kommuner efterspørger fælles retning for, hvordan man lokalt arbejder med at skabe en sundere alkoholkultur blandt unge. I forbindelse med årets alkoholkampagne har Sundhedsstyrelsen samlet en række fælles anbefalinger til, hvordan man i kommunerne kan samarbejde med relevante aktører om en sundere alkoholkultur.

I forlængelse af årets alkoholkampagne har Sundhedsstyrelsen samlet en række anbefalinger til at støtte kommunernes arbejde med en fælles indsats, der skal nedbringe alkoholforbruget hos de danske unge i alderen 16-20 år.

I en ny undersøgelse foretaget af Megafon for Sundhedsstyrelsen angiver 65 af 71 adspurgte kommuner, at de er interesseret i at deltage i et landsdækkende kommunalt samarbejde med fælles retning vedrørende unges alkoholforbrug.

”Det er vigtigt, at alle dem, der er omkring de unge – forældre, skoler, foreninger, butikker, cafeer, klubber osv. arbejder sammen om at få skabt nogle trygge rammer for en alkoholkultur, der i højere grad tager hensyn til alle unge. Her har kommunerne en særlig opgave i at formidle sådan et samarbejde. siger” Stine Flod Storgaard, som er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Mange glemmer at involvere udskænkningssteder

I Sundhedsstyrelsens undersøgelse angiver 46 kommuner, at de har en handlingsplan, der involverer et samarbejde med ungdomsuddannelserne i kommunen om en fælles alkoholpolitik. Men flere end hver anden kommune har ikke samme samarbejde med udskænkningsstederne.

”Det er vigtigt, at kommunen involverer alle relevante lokale aktører og engagerer dem i et fast samarbejdsforum, der sikrer et stabilt samarbejde mellem politi, udskænkningssteder, ungdomsuddannelsesinstitutioner, foreninger og andre, der typisk får tilladelser til at servere alkohol. Samarbejdet er relevant for at koordinere rammer og normer for unges alkoholforbrug og for ansvarlig udskænkning,” siger Stine Flod Storgaard.

Kampagne sætter fokus på unge og alkohol

Fra d. 2. oktober til d. 23. oktober 2017 sætter Sundhedsstyrelsen fokus på unge og alkohol. Det sker i en landsdækkende kampagne rettet mod de 16-20-årige.

Under overskriften ”Meget mere med” skal årets kampagne udbrede det positive budskab om, at alkoholforbruget blandt unge er faldende og at cirka 65 procent af de 16-24-årige holder sig under lavrisikogrænsen. Der er dog stadig i gruppen udfordringer i forhold til et fuldskabsorienteret drikkemønster, som kampagnen vil sætte fokus på.

Anbefalinger til kommuner

Følgende anbefalinger er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen på baggrund af bl.a. arbejdsmetoden Ansvarlig udskænkning

  • Dialog med ungdomsuddannelserne
    Etablér en dialog med kommunens ungdomsuddannelser for at sikre en ensartet rusmiddelpolitik på tværs af ungdomsuddannelser.
  • Rusmiddelpolitik på ungdomsuddannelserne
    Lav en fælles ensartet rusmiddelpolitik på kommunens ungdomsuddannelser – gerne på tværs af kommuner.
  • Rusmiddelpolitik i kommunens lokaler og blandt brugere og medarbejdere
    Stil krav om, at sportsklubber, foreninger og andre, som lejer kommunens haller, festlokaler og lignende har en rusmiddelpolitik. Lav rusmiddelpolitikker for kommunens øvrige institutioner med fokus på indtagelse af alkohol blandt medarbejdere og borgere, som benytter institutionen.
  • Ansvarlig udskænkning
    I 2010 udarbejdede Sundhedsstyrelsen en metode for håndtering af alkoholbevillingsområdet. Sæt fokus på samarbejde på tværs af aktører som fx politi, udskænkningssteder, uddannelsesinstitutioner, foreninger og andre, der typisk får lejlighedsbevillinger.
Læs mere på sst.dk/da/kampagner/alkohol-meget-mere-med

Udvalgte resultater fra undersøgelse blandt kommuner

Megafon har gennemført undersøgelsen blandt de danske kommuner. Repræsentanter fra 71 kommuner er interviewet i september 2017.

  • 65 kommuner ville være interesseret i at deltage i et landsdækkende kommunalt samarbejde med fælles retningslinjer vedrørende unge og alkohol
  • 57 kommuner har en nedskrevet politik for en forebyggende indsats vedrørende unge og alkohol
  • 46 kommuner har en handlingsplan, der involverer et samarbejde med ungdomsuddannelserne i kommunen om en fælles alkoholpolitik
  • 53 kommuner har været i dialog med forskellige ungdomsuddannelser i kommunen med henblik på, at skabe en fælles alkoholpolitik- eller aftale på tværs af uddannelserne
  • 23 kommuner har eller er i gang med at udarbejde en handlingsplan for samarbejdet med udskænkningssteder om at sikre en ansvarlig udskænkning for unge

I 20 kommuner har bevillingsnævnet i høj grad eller meget høj grad fokus på udskænkning til unge, herunder geografisk placering af udskænkningssteder og natbevillinger nær ungdomsuddannelse.

  • 11 kommuner har indgået aftaler med udskænkningssteder om begrænsning af markedsføringstiltag, som fx ’happy hour’, ’fri bar’-ordninger mv.