xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Revaccination mod covid-19

Alle personer på 18 år og derover modtager en invitation til 3. stik. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du tager imod tilbuddet om revaccination, hurtigst muligt når du får det. Læs mere om tilbuddet her.

Vaccinerne mod covid-19 er effektive. De giver en høj beskyttelse mod smitte, alvorlig sygdom og indlæggelse med covid-19. Vi ved dog, at vaccinernes beskyttelse falder over tid. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du bliver vaccineret med et 3. stik hurtigst muligt efter, at du har fået tilbuddet. Det gør vi for at sikre, at du får styrket beskyttelse mod at blive syg af covid-19, hvis du skulle blive smittet.

Lige nu står vi i Danmark i en særlig situation, hvor smitten stiger, og hvor vi ser den nye bekymrende Omikron-variant sprede sig meget hurtigt. Den immunitet man får ved vaccination, kan muligvis være svagere over for den nye Omikron-variant.

Foreløbige data tyder heldigvis på, at 3. stik giver en øget immunitet, som kan forebygge alvorligt forløb af covid-19, også hvis man skulle blive smittet med Omikron-varianten. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen at alle, som tilbydes et 3. stik, tager imod det hurtigst muligt.

Nedenfor har vi samlet nogle spørgsmål og svar om tilbuddet om revaccination med et 3. stik.

Spørgsmål og svar om revaccination

1. Hvem tilbydes et 3. stik?

Alle personer på 18 år og derover tilbydes et 3. stik 140 dage (ca. 4,5 måned) efter deres 2. stik.

Fylder du 18 år i 2022?

Hvis du er 17 år, og der er gået 140 dage eller mere siden dit 2. stik, så bliver du inviteret til 3. stik den første dag i den måned, hvor du har 18-års fødselsdag.

Hvis du for eksempel fylder 18 år den 20. februar, og der den 1. februar er der gået 140 dage eller mere siden dit 2. stik, vil du blive inviteret til 3. stik den omkring den 1. februar.

Det betyder, at du ikke inviteres før intervallet på 140 dage er gået, men at du godt kan blive inviteret til 3. stik en lille måned før, at du fylder 18 år.

2. Kan jeg få et 3. stik, hvis jeg er under 18 år?

Nej, du kan ikke få et 3. stik på nuværende tidspunkt, da vaccinerne er ikke godkendt til et 3. stik til personer under 18 år.

Der vil være få børn og unge under 18 år, der kan få tilbudt et 3. stik på baggrund af en lægefaglig vurdering, fordi de er i særlig risiko for et alvorligt forløb ved smitte med covid-19.

Fylder du 18 år i 2022?

Hvis du er 17 år, og der er gået 140 dage eller mere siden dit 2. stik, så bliver du inviteret til 3. stik den første dag i den måned, hvor du har 18-års fødselsdag.

Hvis du for eksempel fylder 18 år den 20. februar, og der den 1. februar er der gået 140 dage eller mere siden dit 2. stik, vil du blive inviteret til 3. stik den omkring den 1. februar.

Det betyder, at du ikke inviteres før intervallet på 140 dage er gået, men at du godt kan blive inviteret til 3. stik en lille måned før, at du fylder 18 år.


3. Hvordan bliver jeg tilbudt et 3. stik?

Du modtager en invitation til 3. stik i din e-Boks eller per brev. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du tager imod tilbuddet om et 3. stik så hurtigt som muligt efter de 140 dage. Du behøver ikke vente på at få invitationen i e-Boks, men kan blive vaccineret så snart, at intervallet er gået.

Datoen for dine tidligere vaccinationer er blevet registreret og invitationen sendes automatisk. Du behøver derfor ikke tage kontakt til din behandlende læge, arbejdsgiver eller andre for at blive visiteret til et 3. stik. 

Når 140 dage er gået, kan du bestille tid. Du behøver ikke vente på en invitation. Du bestiller tid ved at logge på www.vacciner.dk med NemID/MitID. Du har også mulighed for at få dit 3. stik ved private vaccinationstilbud, apoteker og hos nogle praktiserende læger. Her kan du se, hvor i landet, du kan blive vaccineret: Find det nærmeste sted at blive vaccineret.

4. Hvor kan jeg blive vaccineret?

Du har mulighed for at blive revaccineret på regionale vaccinationssteder, hos praktiserende læger og hos private vaccinationstilbud og apoteker. Når de 140 dage er gået, kan du bestille tid. Du behøver ikke vente på en invitation Læs hvordan du kan blive revaccineret herunder:

Regionale vaccinationssteder

 • Du kan bestille tid via vacciner.dk til vaccination i et regionalt vaccinationscenter. Det fungerer ligesom, da du fik dit 1. og 2. stik.
  Har du brug for hjælp til at bestille tid eller til at ændre på din tidsbestilling, kan din region hjælpe dig med at finde det vaccinationssted, der passer dig bedst. 

Du kan finde det direkte nummer til din region her:

 • Region Hovedstaden – Telefon 38 66 00 00
 • Region Sjælland – Telefon 70 20 42 33
 • Region Syddanmark – Telefon 99 44 07 17, tast 1
 • Region Midtjylland – Telefon 70 23 24 15
 • Region Nordjylland – Telefon 97 64 84 63
Praktiserende læger
 • Mange praktiserende læger tilbyder revaccination. Du kan se hvilke praktiserende læger, der tilbyder revaccination her. Her kan du også læse, hvordan du får en tid.

Private vaccinationstilbud og apoteker

 • Du har også mulighed for at blive revaccineret hos en række private vaccinationstilbud og apoteker. Du kan se hvilke private vaccinationstilbud og apoteker, der tilbyder vaccination her.
   

5. Hvornår bliver jeg vaccineret?

Hvis du er 18 år eller derover, bliver du tilbudt et 3. stik 140 dage (ca. 4,5 måned) efter dit 2. stik. De 140 dage svarer til 20 fulde uger, så hvis du f.eks. er vaccineret den 8. august 2021, kan du få dit 3. stik fra den 26. december 2021. I vores vaccinationsberegner på Sundhedsstyrelsens hjemmesides forside kan du finde ud af, hvornår det er din tur.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du tager imod tilbuddet om et 3. stik så hurtigt som muligt efter de 140 dage. Du behøver ikke vente på at få en invitation i e-Boks. Du kan blive vaccineret så snart, der er gået 140 dage efter 2. stik

6. Er det sikkert at tage imod et tidligere 3. stik?

I Danmark anvendes vaccinerne Cominarty® fra BioNTech-Pfizer og Spikevax® fra Moderna. Begge vacciner er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) til 3. stik fra 6. måneder efter 2. stik.

Sundhedsstyrelsen anbefaler dog nu, at alle personer på 18 år og derover får 3. stik tidligere, nemlig fra 140 dage efter 2. stik. Det gør vi på grund af den helt særlige situation, vi står i lige nu. Vi vurderer, at det er vigtigt, at så mange som muligt får den bedst mulige beskyttelse over vinteren, hvor smitten stiger, og hvor vi ser den nye bekymrende omikron-variant sprede sig meget hurtigt. Vi vurderer, at fremrykkelsen af det 3. stik er vigtig for at få bedst mulig kontrol med epidemien og sikre beskyttelse mod alvorlig sygdom med covid-19, også selvom det kortere interval afviger fra godkendelsen.

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en grundig faglig vurdering af både effekt og sikkerhed i denne helt særlige situation, og vi vurderer, at det er både sikkert og effektivt at få et 3. stik tidligere end 6 måneder efter 2. stik.

Flere lande herunder Sverige, Norge og Island tilbyder også 3. stik tidligere end de seks måneder.


7. Jeg er inviteret, men jeg kan ikke finde nogle ledige tider. Hvad skal jeg gøre?

Alle, der er blevet inviteret, har mulighed for at få 3. stik. Kan du ikke finde en ledig tid på www.vacciner.dk, kan du undersøge om du har mulighed for at blive revaccineret hos en praktiserende læge, privat vaccinationstilbud eller apoteker. Her kan du se, hvor du har mulighed for at blive vaccineret. Hvis du helst vil booke en tid på vacciner.dk, anbefaler vi, at du prøver at logge på igen senere. Der kommer løbende nye tider, som man kan booke. 

8. Jeg har ikke modtaget en invitation til 3. stik, selvom jeg har overskrevet intervallet mellem 2. og 3. stik. Hvad skal jeg gøre?

Du behøver ikke vente på din invitation, du kan bestille en tid på vacciner.dk, så snart der er gået 140 dage siden dit 2. stik. 

Invitationerne sendes ud flere gange om ugen, og derfor går der højest op til et par dage mere end de 140 dage (ca. 4,5 måned) fra datoen for dit 2. stik, før du modtager din invitation. Såfremt du er fritaget fra digital post, kan der gå op til 3-4 dage, før du modtager dit invitationsbrev med posten. 

 

9. Er der mulighed for at blive revaccineret tidligere end Sundhedsstyrelsen anbefaler?

Nej, alle personer over 18 år tilbydes et 3. stik 140 dage efter dit 2. stik. Hvis det endnu ikke er gået 140 dage siden, du fik dit 2. stik vurderes det, at du fortsat har god effekt af dine tidligere vaccinationer, og derfor ikke har behov for et 3. stik endnu.

10. Kan jeg få bivirkninger ved revaccination?

Alle vacciner har bivirkninger, og det gælder også vaccinerne mod covid-19. Det er dog ikke alle, som bliver ramt af bivirkninger. Der vil mest være tale om milde bivirkninger, som hurtigt går over igen. Det kan være feber eller ømhed dér, hvor du er blevet stukket. Ved dit 3. stik kan du opleve, at de almindelige bivirkninger bliver lidt værre end ved 1. og 2. stik.

Lokale reaktioner:

 • Smerter og rødme på indstiksstedet

Generelle reaktioner:

 • Træthed
 • Hovedpine
 • Muskel- og ledsmerter
 • Kulderystelser
 • Let temperaturstigning

Eksempler på sjældne bivirkinger:

 • Svære allergiske reaktioner
 • Vejrtrækningsbesvær
 • Hududslæt
 • Hævelser i ansigtet

I sjældne tilfælde kan der ses svære allergiske straksreaktioner, som kommer umiddelbart efter, at du er blevet vaccineret. Har du en svær allergi mod f.eks. lægemidler, skal du være opmærk- som på dette, inden du bliver vaccineret. I forbindelse med vaccination mod covid-19 vil der altid være sundhedspersonale klar til at hjælpe.

I meget få tilfælde er der voksne, som har fået hjertemuskelbetændelse (myokarditis) eller hjertehindebetændelse (perikarditis), efter de er blevet vaccineret. Det lyder meget alvorligt, men for langt de fleste vil det forsvinde af sig selv. Det er særligt set hos unge mænd, men også meget sjældent blandt dem. I de meget få tilfælde, hvor der er brug for behandling, er der gode behandlingsmuligheder.

Du bør kontakte din læge, hvis du oplever alvorlige symptomer, efter du er blevet vaccineret. Lægen kan vurdere, om symptomerne skyldes vaccinen og igangsætte behandling, hvis du har brug for det. Hvis du oplever velkendte og forbigående symptomer efter vaccination, behøver du ikke at kontakte læge.


11. Hvornår opnår jeg effekt af det 3. stik?

Data peger på, at der er en effekt en uge efter dit 3. stik.

12. Hvilken vaccinetype får jeg tilbudt?

Du vil blive tilbudt den samme vaccinetype, som du fik ved dit 1. og 2. stik. Det vil fx sige, at hvis du fik vaccinen fra Pfizer-BioNTech (Comirnaty©) ved dine to første vaccinestik, så vil du også blive tilbudt et 3. stik med vaccinen fra Pfizer-BioNTech (Comirnaty©). 

13. Hvordan skal jeg forholde mig til revaccination mod covid-19 og vaccination mod andre sygdomme, fx mod influenza?

Covid-19 vaccinerne kan gives med et hvilket som helst interval til andre vacciner. Vaccination mod covid-19 kan derfor også gives samtidig med andre vacciner, fx influenzavaccinen. Man må dog ikke blande vaccinerne i samme sprøjte, og det anbefales også, at de ikke gives samme sted på kroppen.

14. Kan jeg få 3. stik, hvis jeg har eller har haft covid-19?

Du kan ikke få 3. stik, mens du har covid-19, men du kan godt få 3. stik, hvis du tidligere har haft COVID-19.

Jeg har haft covid-19 efter mit 2. stik
Hvis du har haft covid-19 efter dit 2. stik, anbefaler vi, at du venter med at få 3. stik til 1 måned, efter du er blevet rask.

Jeg venter på svar fra en test for covid-19 pga. mistanke om smitte
Du kan godt blive revaccineret selvom du venter svar på en covid-19 test. Hvis du er i isolation skal du vente med at blive revaccineret indtil din isolation er ophævet. Du skal også vente med at blive revaccineret hvis du har symptomer der kunne være covid-19.

Jeg venter på svar fra en test uden mistanke om smitte med COVID-19
Hvis du er blevet testet for covid-19, uden at have mistanke om at være smittet, fx hvis du bliver testet rutinemæssigt på arbejde eller i forbindelse med en rejse eller lignende, hvor der kræves en negativ test, så kan du godt blive revaccineret, mens du venter på svar.

 

15. Jeg har fået 2. stik med vaccinen fra AstraZeneca. Bliver jeg også tilbudt revaccination?

Personer, der har fået 2. stik med vaccinen fra AstraZeneca, modtager også et tilbud om 3. stik med samme interval som alle andre der skal revaccineres. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du tager imod tilbuddet om et 3. stik så hurtigt som muligt efter de 140 dage. Du behøver ikke vente på at få invitationen i e-Boks, men kan blive vaccineret så snart, at de 140 dage er gået.

Du kan læse mere i denne pjece:

Pjece: Er du færdigvaccineret med vaccinen fra AstraZeneca?

16. Hvad med et 4. stik?

På nuværende tidspunkt er det kun en lille gruppe af personer med svært nedsat immunforsvar, som får tilbudt et 4. stik. Det gør de, fordi de har manglende effekt af deres første 3. stik, og vi ønsker at beskytte dem mod alvorlige sygdomsforløb og indlæggelse af covid-19. Hvis du har svært nedsat immunforsvar, kan du læse om tilbuddet om et 4. stik her: Udvalgte personer med svært nedsat immunforsvar

Det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at den resterende befolkningen på nuværende tidspunkt er godt beskyttet mod alvorlig covid-19 sygdom, når de har fået 3. stik, det gælder også ældre personer. Derfor tilbydes den generelle befolkning på nuværende tidspunkt ikke et 4. stik. 

Selvom du har fået 4. stik, betyder det dog ikke nødvendigvis, at du ikke kan blive smittet med covid-19, særligt nu da vi har høj smittespredning i samfundet med den meget smitsomme Omikron-variant. Med 3. stik vil du dog være godt beskyttet mod alvorlig sygdom og indlæggelse og dermed få et mildere forløb, hvis du skulle blive smittet. 

Sundhedsstyrelsen følger løbende med i den nyeste viden på området samt andre landes anbefalinger om et eventuelt 4. stik i samarbejde med faglige eksperter. 

 
Opdateret 21 JAN 2022