xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Hvornår du skal testes

Vi anbefaler, at du bliver testet med en PCR-test, hvis du har symptomer på COVID-19, eller hvis du er nær kontakt til en person, der er smittet med ny coronavirus. I andre situationer kan det være en god idé at blive testet med en hurtigtest.

 

Om test

1. Hvis du har symptomer, som kunne være COVID-19

Hvis du har symptomer, men ikke føler dig så syg, at du har behov for at tale med din læge, kan du selv booke tid til test direkte på coronaprover.dk, hvor du kan få tid til en PCR-test.

Hvis du føler dig så syg, at du har brug for at tale med en læge, eller dine symptomer bekymrer dig, skal du ringe til din læge eller vagtlæge. Lægen kan henvise dig til en PCR-test med hurtigt svar, før du møder op til en konsultation, som typisk vil være dagen efter. Hvis lægen vurderer, at du skal ses med det samme, kan lægen henvise dig til vurdering i en akutmodtagelse. Snak med din læge om, hvad der kan lade sig gøre.

Du skal også altid ringe til lægen, hvis det drejer sig om et barn under 2 år. 

Vi anbefaler også, at du bliver testet, selvom du er blevet vaccineret. 

2. Hvis du får at vide, at du er nær kontakt til en smittet

Hvis du er nær kontakt til en person, som er smittet med ny coronavirus, skal du ringe på tlf. 32 32 05 11 for at afklare, hvilke dage, du skal testes.

Herefter kan du bestille dine tests på coronaprover.dk, hvor du kan få tider til PCR-test. 

Vi anbefaler også, at du bliver testet som nær kontakt, selvom du er blevet vaccineret. 

3. Hvis du får at vide, at du skal testet forud for indlæggelse, behandling, osv.

Hvis du får at vide, at du skal testes forud for fx indlæggelse, behandling eller undersøgelse, kan din behandler rådgive dig, hvis du har spørgsmål.

4. Hvis du skal testet som led i smitteopsporing ved udbrud på fx skoler

Hvis du skal testes som led i smitteopsporing ved udbrud i fx skoler, daginstitutioner eller plejehjem, kan du kontakte den lokale ledelse på stedet, hvis du har spørgsmål.

Vi anbefaler også, at du bliver testet som led i smitteopsporing ved udbrud, selvom du er blevet vaccineret. 

5. Hvis du erfarer, at du er 'anden kontakt'

Det kan fx være gennem Smitte│stop.appen at du bliver opmærksom på, at du er 'anden kontakt'.

Det vil typisk være i de situationer hvor kriterierne for at være nær kontakt ikke er opfyldt, men hvor der grundet andre risikofaktorer kan være øget risiko for smittespredning. Det kan for eksempel være i situationer, hvor man er usikker på, om der er blevet holdt nok afstand mellem kollegaer, der fx arbejder overfor eller i nærheden af hinanden.

Som ’anden kontakt’ skal du få taget en PCR-test eller en hurtigtest hurtigst muligt. Du kan få et overblik, hvor du kan få en gratis test på coronasmitte.dk.

Du behøver ikke gå i selvisolation, hvis du i øvrigt ikke har symptomer på COVID-19, men du bør begrænse antallet af personer du ses med og være særligt opmærksom på de generelle, smitteforebyggende anbefalinger, indtil du har fået dit testresultat. 

Vi anbefaler også, at du bliver testet som 'anden kontakt', selvom du er blevet vaccineret.

 

6. Situationer hvor det er en god idé at blive testet med en hurtigtest

Hurtigtest er et vigtigt screeningsredskab og et godt værktøj til at reducere smitte. Hurtigtest bruges som en smitteforebyggende indsats for at understøtte den nuværende epidemikontrol og som led i genåbningen. 

Der er flere situationer, hvor det kan være en god idé at blive testet med en hurtigtest, fx: 

 • Hvis du møder fysisk op på din arbejdsplads eller uddannelsessted.
 • Hvis du skal være sammen med en person, der er i øget risiko for at blive alvorligt syge af COVID-19.
 • Hvis du ikke kan undgå at være sammen med mange mennesker.
Der kan derudover være krav om at fremvise en negativ test i flere situationer. Læs mere om coronapas på coronasmitte.dk og om børne-og undervisningsområdet på Børne- og undervisningsministeriets hjemmeside
 
Husk, at hvis du bliver testet positiv ved brug af hurtigtest, skal du have taget en opfølgende PCR-test hurtigst muligt, som kan be- eller afkræfte, om hurtigtesten har givet det rigtige svar. Samtidigt kan PCR-testen vise, om du er smittet med en virusvariant. 

Læs mere om hurtigtest her

7. Situationer hvor du kan være undtaget for test

I disse situationer kan det være sundhedsfagligt uhensigtsmæssigt at få foretaget en hurtigtest
 • Hos personer med misdannelser af næsen eller lignende.
 • Hos personer med kræftsygdomme, eller senfølger efter behandling af kræft i næse, mund eller svælgområdet.
 • Hos personer med nyligt brækket næse eller nylig næseoperation.
 • Hos personer, hvor der kan være en risiko for blødning, fx personer der er i blodfortyndende behandling efter hjerteklapoperation eller dyb vene trombose (blodprop i de dybe vener i benet eller i bækkenet), personer med en blødersygdom eller lignende. 
 • Hos personer med mental og/eller kognitiv svækkelse der gør, at personen ikke kan forstå eller medvirke til undersøgelsen.
 • Hos personer med psykiske tilstande og sygdomme, som angst, PTSD eller lignende, eller hvor undersøgelsen vil føles som et overgreb.

I disse situationer kan det være sundhedsfagligt uhensigtsmæssigt at få foretaget en hurtigtest eller PCR-test

 • Hos personer med mental og/eller kognitiv svækkelse der gør, at personen ikke kan forstå eller medvirke til undersøgelsen.
 • Hos personer med psykiske tilstande og sygdomme, som angst, PTSD eller lignende, eller hvor undersøgelsen vil føles som et overgreb.
 
Opdateret 29 APR 2021