xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Hvornår anbefales test?

Vi anbefaler, at du bliver testet med en PCR-test, hvis du har symptomer på covid-19, hvis du har en positiv hurtigtest/selvtest, eller hvis du er nær kontakt til en person, der er smittet med ny coronavirus. I andre situationer kan det være en god idé at blive testet med en hurtigtest eller en selvtest.

 

Om test

1. Hvis du har symptomer, som kunne være covid-19

Hvis du har symptomer, men ikke føler dig så syg, at du har behov for at tale med din læge, kan du selv booke tid til en PCR-test direkte på coronaprover.dk.

Hvis du føler dig så syg, at du har brug for at tale med en læge, eller dine symptomer bekymrer dig, skal du ringe til din læge eller vagtlæge. Lægen kan henvise dig til en PCR-test med hurtigt svar, før du møder op til en konsultation, som typisk vil være dagen efter. Hvis lægen vurderer, at du skal ses med det samme, kan du enten få en tid hos din egen læge eller lægen henvise dig til vurdering i en akutmodtagelse. Snak med din læge om, hvad der kan lade sig gøre. Hvis det drejer sig om et barn under 7 år vil I for det meste blive set hos jeres egen læge. Snak med din læge om, hvad der kan lade sig gøre.

Du skal også altid ringe til lægen, hvis det drejer sig om et barn under 2 år. 

Hvis du er vaccineret og får symptomer på covid-19, bør du stadig gå i selvisolation og blive testet med en PCR-test hurtigst mulig. Dette gælder også, hvis du tidligere har været smittet.

2. Hvis du får at vide, at du er nær kontakt til en smittet person

Hvis du bor sammen med en person med covid-19, har overnattet hos en person med covid-19 e.l. og derfor er nær kontakt, kan du selv gå ind og booke tid til en PCR-test på coronaprover.dk.

For at booke tid skal du have oplyst et nummer fra den person, som er smittet. Dette nummer kan den smittede person finde på sundhed.dk.

Hvis du ikke har NemID/MitID kan du ringe til din region, hvor tiden kan blive bestilt for dig.    

Snak med den person, som er smittet, om hvordan du skal forholde dig. 

Hvis du har brug for hjælp til testtidspunkter eller du ikke har fået et nummer til at kunne booke tid til test på coronaprover.dk, kan du ringe til Coronaopsporing på tlf. 32 32 05 11.

Vi anbefaler også, at du bliver testet  som nær kontakt, selvom du er vaccineret med 2. eller 3. stik, eller tidligere har været smittet med ny coronavirus. Er det under 12 uger siden, du blev testet positiv for covid-19, behøver du ikke blive testet. Det skyldes, at du stadig kan teste positiv i denne periode, selvom du er rask og ikke længere smitter. Hvis du får symptomer på covid-19, anbefales du dog at blive test.

3. Er du 'øvrig kontakt'

Hvis du har været tæt på en person med covid-19, som du ikke bor sammen med, kan der stadig være risiko for, at du er smittet. Du er altså en ’øvrig kontakt’ til en smittet person. Det kan fx være, hvis du:

 • Til et møde, til undervisning eller på din arbejdsplads har siddet ved siden af eller lige over for en person med covid-19
 • Har været til middag eller lignende med en person med covid-19
 • Har siddet i bil med eller dyrket kontaktsport med en person med covid-19
 • Har en klassekammerat i din stamklasse med covid-19

Som ’øvrig kontakt’ anbefales du at blive testet med en hurtigtest hurtigst muligt (evt. selvtest) samt hurtigtest (evt. selvtest) på 4. dagen efter du sidst havde kontakt med den person, som er smittet.  Hvis du får at vide gennem Smitte│stop appen, at du er 'øvrig kontakt', skal du blot tage en hurtigtest hurtigst mulig.  Du kan få et overblik over, hvor du kan få en gratis test på coronasmitte.dk 

Hvis du ikke har symptomer på covid-19, behøver du ikke gå i selvisolation som ’øvrig kontakt’, men du anbefales at være særligt opmærksom på de generelle, smitteforebyggende anbefalinger, indtil du har fået svar på din test. 

Vi anbefaler også, at du bliver testet som ’øvrig kontakt’, selvom du er blevet vaccineret med 2. eller 3. stik, eller hvis du tidligere har været smittet med ny coronavirus. Er det under 12 uger siden, du blev testet positiv for covid-19, behøver du ikke blive testet. Det skyldes, at du stadig kan teste positiv i denne periode, selvom du er rask og ikke længere smitter. Hvis du får symptomer på covid-19, anbefales du dog at blive test.   

4. Hvis du får at vide, at du skal testes forud for særlige undersøgelser, behandlinger osv.

Hvis du får at vide, at du skal testes forud for fx behandling, undersøgelse eller indflytning på institutioner, kan din behandler rådgive dig, hvis du har spørgsmål.

Patienter uden symptomer anbefales at blive testet i følgende i situationer:

 • Forud for akutte indlæggelser og indlæggelser med forventet varighed over 48 timer
 • I forbindelse med ambulante forløb på sygehus som udgør en særlig risiko
 • Forud for indflytninger på institutioner

Vær i den forbindelse opmærksom på, at der kan være andre anbefalinger til test i sundheds- og ældresektoren.

Læs

Retningslinjer for håndtering af covid-19 i sundhedsvæsenet

Vejledning om forebyggelse af smitte med ny coronavirus på plejehjem, botilbud mv. og i hjemmeplejen

5. Børn og test

Det kan af forskellige årsager være relevant at teste børn under 12 år for ny coronavirus, fx hvis et barn er nær kontakt eller øvrig kontakt. Børn følger de samme anbefalinger for at være 'nær kontakt' eller 'øvrig kontakt' som voksne.

Her kan du læse anbefalinger og gode råd til, hvornår dit barn anbefales test, samt hvordan du kan støtte dit barn ved test eller hvad du skal gøre, hvis dit barn har symptomer på covid-19 

Læs:

Info om test af børn for ny coronavirus (informationsark)

Har dit barn symptomer på covid-19? (informationsark)

Overblik over opfordring til test på børne- og undervisningsområdet (Børne- og undervisningsministeriet)

6. Situationer hvor det er en god idé at blive testet med en hurtigtest eller selvtest

Hurtigtest (dækker over kviktest, lyntest og antigentest) er et vigtigt screeningsredskab og et godt værktøj til at reducere smitte. Hurtigtest bruges som en smitteforebyggende indsats for at understøtte den nuværende epidemikontrol. 

Der er flere situationer, hvor det kan være en god idé at blive testet med en hurtigtest (evt. en selvtest), fx: 

 • Du skal have et gyldigt Coronapas (hurtigtest - ikke selvtest)
 • Du skal være sammen med en person, der er i øget risiko for at blive alvorligt syg af covid-19
 • Du har været til en begivenhed med mange smittede personer
 • Der har været flere smittede medarbejdere på din arbejdsplads
 • Du har fået en besked i din smittestop-app  

Der kan derudover være opfordring til test i nogle sammenhænge som fx på dagtilbuds- og undervisningsområdet. Læs mere om dette på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside 

Husk, at hvis du bliver testet positiv ved brug af hurtigtest eller selvtest, skal du få taget en opfølgende PCR-test hurtigst muligt - helst samme dag eller senest dagen efter. PCR-testen kan be- eller afkræfte, om hurtigtesten har givet det rigtige svar. Samtidig kan PCR-testen vise, om du er smittet med en mere smitsom virusvariant. Ring til Coronaopsporing på tlf. 32 32 05 11 for at få en henvisning til PCR-tests. 
 

7. Situationer hvor du kan være undtaget for test

I disse situationer kan det være sundhedsfagligt uhensigtsmæssigt at få foretaget en hurtigtest
 • Hos personer med misdannelser af næsen eller lignende.
 • Hos personer med kræftsygdomme, eller senfølger efter behandling af kræft i næse, mund eller svælgområdet.
 • Hos personer med nyligt brækket næse eller nylig næseoperation.
 • Hos personer, hvor der kan være en risiko for blødning, fx personer der er i blodfortyndende behandling efter hjerteklapoperation eller dyb vene trombose (blodprop i de dybe vener i benet eller i bækkenet), personer med en blødersygdom eller lignende. 
 • Hos personer med mental og/eller kognitiv svækkelse der gør, at personen ikke kan forstå eller medvirke til undersøgelsen.
 • Hos personer med psykiske tilstande og sygdomme, som angst, PTSD eller lignende, eller hvor undersøgelsen vil føles som et overgreb.

I disse situationer kan det være sundhedsfagligt uhensigtsmæssigt at få foretaget en hurtigtest eller PCR-test

 • Hos personer med mental og/eller kognitiv svækkelse der gør, at personen ikke kan forstå eller medvirke til undersøgelsen.
 • Hos personer med psykiske tilstande og sygdomme, som angst, PTSD eller lignende, eller hvor undersøgelsen vil føles som et overgreb.

Det er muligt at udstedt dokumentation for at være undtaget fra at skulle vise coronapas. Læs mere på coronasmitte.dk.

Opdateret 20 DEC 2021