xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Anbefalinger til dig, der er vaccineret

Personer, der er vaccineret mod COVID-19, har en god beskyttelse mod COVID-19.

 

Det samlede antal personer i figuren illustrerer det antal danskere, der bliver tilbudt vaccination, svarende til 4,9 mio. personer (jævnfør vaccinationskalenderen).

Antal vaccinerede borgere opgøres en gang i døgnet før kl. 8. om morgenen. Opgørelsen er afgrænset til personer i live og med aktiv adresse i Danmark dags dato (kilde: CPR-registeret).

Tallene opdateres mandag - fredag kl. 14.00.

Kilde: Det Danske Vaccinationsregister (DDV), Statens Serum Institut

 

Vaccination giver en mere normal hverdag

I takt med at flere og flere personer bliver færdigvaccineret, kan der løbende blive åbnet op for en mere normal hverdag.

Vi ved, at personer, der er færdigvaccinerede, er godt beskyttet mod COVID-19 – også personer som er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved COVID-19. Det tyder lige nu også på, at de godkendte vacciner bidrager til at forebygge smittespredning. Derfor kan vi gradvist begynde at lempe på nogle af de smitteforebyggende anbefalinger for færdigvaccinerede personer.

Vi ved dog endnu ikke hvor længe den immunitet, som vaccinerne giver, varer. Vi følger udviklingen og forskningen tæt, og tilpasser vores anbefalinger i takt med at vi får mere viden om vaccinerne og deres virkning. 

Indtil flere personer er vaccinerede, og vi får mere viden, anbefaler vi derfor stadig, at du overholder de generelle råd i det offentlige rum - også selvom du er færdigvaccineret.

Husk fortsat de 6 generelle råd om smitteforebyggelse

 1. Hold 2 meters afstand når muligt og altid mindst 1 meter. Undgå håndtryk, kys og kram.
 2. Hvis du får symptomer, så bliv hjemme, og bliv testet.
 3. Luft ud, skab gennemtræk og undgå at være for mange sammen.
 4. Host og nys i ærmet.
 5. Husk at vaske hænder tit, eller brug håndsprit.
 6. Gør ekstra rent, særligt overflader som mange rører ved.

Hvad betyder det at være færdigvaccineret?

Du anses som færdigvaccineret 14 dage efter din sidste vaccination, uanset hvilken vaccine du har fået.

Du skal huske, at du som færdigvaccineret altid skal følge anbefalingerne om at gå i selvisolation og blive testet, hvis du får symptomer på COVID-19. Det skyldes, at vaccinerne ikke er 100 % effektive, og der er derfor en lille risiko for, at du kan blive smittet og syg med COVID-19, selvom du er vaccineret.

Individuelle anbefalinger

1. Anbefalinger for ALLE personer, som er færdigvaccinerede

Den ekstra beskyttelse ved vaccinationen giver mulighed for, at: 

 • Du kan være sammen med andre færdigvaccinerede uden at holde afstand eller bære mundbind.
 • Du kan være sammen med familie eller nære venner, som ikke er vaccinerede, uden at holde afstand eller bruge mundbind. Dette gælder ikke, hvis den du er sammen med er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved COVID-19, og vedkommende ikke er færdigvaccineret.
 • Du som nær kontakt til en person, der er smittet, ikke behøver gå i selvisolation, hvis du ikke har symptomer på COVID-19. Du skal fortsat testes som nær kontakt.
 • Du ikke behøver at blive testet regelmæssigt. 
 

2. Anbefalinger for personer i særlig øget risiko, som er færdigvaccineret

Vaccination giver en ekstra beskyttelse og nedsætter risikoen for at udvikle et alvorligt sygdomsforløb ved COVID-19. Du behøver derfor ikke at følge særlige forholdsregler som person i øget risiko.

Den ekstra beskyttelse ved vaccinationen giver mulighed for, at: 

 • Du kan opføre dig som andre vaccinerede, og du behøver ikke tage særlige forholdsregler fx bruge mundbind i private sammenhænge.
 • Du kan deltage i aktiviteter med flere personer, fx gå til fritidsaktiviteter.
 • Du kan benytte offentlig transport og handle, uden at begrænse det til tidspunkter uden for myldretiden.
 • Du som udgangspunkt godt kan gå på arbejde, som du plejer, og du behøver ikke at blive omplaceret. Du bør dog fortsat ikke varetage opgaver, hvor du deltager i pleje, omsorg eller behandling af personer med mistænkt eller bekræftet COVID-19 fx i en akutmodtagelse eller på et COVID-19 afsnit.
 • Pårørende til personer i øget risiko skal heller ikke omplaceres hvis personen i øget risiko, eller den pårørende, er færdigvaccineret.
 
Opdateret 19 APR 2021