Personer, der er krydsvaccineret
Er du vaccineret med vaccinen fra AstraZeneca eller Johnson & Johnson og derefter med en mRNA-vaccine, så anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du tager imod tilbuddet om et 3. stik med en mRNA-vaccine. Du kan læse mere om tilbuddet på denne side.
Vaccinerne mod covid-19 er effektive. De giver nogen beskyttelse mod smitte og høj beskyttelse mod alvorlig sygdom og indlæggelse med covid-19. Vi ved dog, at vaccinernes beskyttelse falder over tid. Det er grunden til, at vi anbefaler, at du bliver vaccineret med et 3. stik, da det giver dig en bedre beskyttelse mod at blive alvorligt syg af covid-19, hvis du bliver smittet. Du kan blive vaccineret med et 3. stik, når der er gået 140 dage siden dit 2. stik.
Tilbud om et 3. stik
1. Er vaccinerne godkendt til et 3. stik?
Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har ikke godkendt, at personer, der er vaccineret med ét stik med vaccinen fra enten AstraZeneca eller Johnson & Johnson og ét mRNA-vaccinestik, modtager et 3. stik med en mRNA-vaccine.
Sundhedsstyrelsen vurderer dog, at det er sikkert og effektivt at tage imod et 3. stik med en mRNA-vaccine, selvom du tidligere er vaccineret med vaccinen fra enten AstraZeneca eller Johnson & Johnson.
2. Hvad skal jeg gøre, hvis jeg er krydsvaccineret og gerne vil have et 3. stik?
Hvis du har et oprettet vaccinationsforløb på vacciner.dk, kan du bestille tid der. Hvis du ikke har modtaget en invitation til vaccination, kan du i stedet møde op på vaccinationsstedet og blive vaccineret, når der er gået 140 dage fra dit andet stik.
På vaccinationsstedet:
Da der er tale om et tilbud, som ikke er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), foregår vaccinationen på en anden måde end ellers:- Du vil blive mødt af en plakat, der beder dig gøre personalet opmærksom på, at du er krydsvaccineret.
- Du får udleveret et informationsmateriale om vaccination af krydsvaccinerede, som du får mulighed for at læse på vaccinationsstedet.
- Vaccinatøren vil herefter tale med dig om vaccinationen, bl.a. om virkning og bivirkninger.
- Du skal bekræfte (samtykke), at du på baggrund af den information, du har fået, ønsker at tage imod tilbuddet om vaccination.
- Du kan nu bliver vaccineret.
- Ligesom alle andre, der bliver vaccineret, skal du blive siddende til observation 15 minutter efter, du er blevet vaccineret.
3. Hvad ved man om at vaccinere med to forskellige vacciner?
4. Kan jeg få bivirkninger?
Alle vacciner har bivirkninger, og det gælder også vaccinerne mod covid-19. Det er dog ikke alle, som bliver ramt af bivirkninger. Der vil mest være tale om milde bivirkninger, som hurtigt går over igen. Det kan være feber eller ømhed dér, hvor du er blevet stukket. Ved dit 3. stik kan du opleve, at de almindelige bivirkninger bliver lidt værre end ved 1. og 2. stik.
Lokale reaktioner:
- Smerter og rødme på indstiksstedet
Generelle reaktioner:
- Træthed
- Hovedpine
- Muskel- og ledsmerter
- Kulderystelser
- Let temperaturstigning
Eksempler på sjældne bivirkinger:
- Svære allergiske reaktioner
- Vejrtrækningsbesvær
- Hududslæt
- Hævelser i ansigtet
I sjældne tilfælde kan der ses svære allergiske straksreaktioner, som kommer umiddelbart efter, at du er blevet vaccineret. Har du en svær allergi mod f.eks. lægemidler, skal du være opmærk- som på dette, inden du bliver vaccineret. I forbindelse med vaccination mod covid-19 vil der altid være sundhedspersonale klar til at hjælpe.
I meget få tilfælde er der voksne, som har fået hjertemuskelbetændelse (myokarditis) eller hjertehindebetændelse (perikarditis), efter de er blevet vaccineret. Det lyder meget alvorligt, men for langt de fleste vil det forsvinde af sig selv. Det er særligt set hos unge mænd, men også meget sjældent blandt dem. I de meget få tilfælde, hvor der er brug for behandling, er der gode behandlingsmuligheder.
Du bør kontakte din læge, hvis du oplever alvorlige symptomer, efter du er blevet vaccineret. Lægen kan vurdere, om symptomerne skyldes vaccinen og igangsætte behandling, hvis du har brug for det.
Hvis du oplever velkendte og forbigående symptomer efter vaccination, behøver du ikke at kontakte læge.