xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Revaccination af udvalgte grupper

Personer med svært nedsat immunforsvar, samt borgere, der bor på plejehjem mv. tilbydes på nuværende tidspunkt et 3. stik. Du kan læse mere om tilbuddet om et 3. stik til udvalgte grupper her.

De vacciner, der indgår i det generelle vaccinationsprogram, er endnu ikke endeligt godkendt til brug for et 3. stik af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Sundhedsstyrelsen forventer, at godkendelsen af et 3. stik vil komme i nærmeste fremtid. Sundhedsstyrelsen vurderer samtidig, at der allerede nu er særlige grupper, som vil have gavn af et 3. stik, da fordelene opvejer de potentielle ulemper.
 
På denne side kan du læse om, hvem der aktuelt tilbydes revaccination:

  • Personer med svært nedsat immunforsvar
  • Plejehjemsbeboere

De vacciner, der indgår i det generelle vaccinationsprogram er yderst effektive, og der ses på nuværende tidspunkt ikke et behov for revaccination af den brede befolkning. Sundhedsstyrelsen vil i løbet af de kommende uger melde en samlet plan ud for, hvordan revaccination af den brede befolkning kommer til at forløbe.

Det er en forudsætning for en bred revaccinationsindsats, at vaccinerne godkendes til brug for et 3. stik af EMA. EMA er i gang med at gennemgå data med henblik på godkendelse af vaccinerne til brug for et 3. stik.

 

FAQ om 3. stik

Er det sikkert at få 3. vaccinedosis? Kan jeg forvente værre eller andre bivirkninger?

Studier peger på, at det er sikkert at give et 3. stik, og at personer med et svækket immunforsvar tåler et 3. stik godt. Man kan opleve almindelige, milde bivirkninger, fx ømhed ved indstiksstedet, træthed, muskelsmerter, hovedpine og feber – bivirkninger, som man også kender fra 1. og 2. vaccinedosis. Der er ikke rapporteret om alvorlige bivirkninger efter modtagelse af 3. dosis vaccine.

Hvilken vaccinetype får jeg tilbudt? 

Du vil blive tilbudt den samme vaccinetype, som du fik ved dit 1. og 2. stik. Det vil fx sige, at hvis du fik vaccinen fra Moderna ved dine to første vaccinestik, så vil du blive tilbudt et 3. stik med vaccinen fra Moderna.

3. stik vil være med en mRNA-vaccine, det vil sige med enten vaccinen fra Pfizer-BioNTech (Comirnaty®) eller fra Moderna (Spikevax®). Det betyder ikke noget, om du fik den eller anden ved 1. og 2. stik, da der er tale om vacciner, der er opbygget på samme måde, og effekten vil være lige god.

 

Hvor længe skal der gå mellem 2. og 3. stik?

3. stik skal gives:

  • tidligst én måned efter 2. stik
  • senest ca. ni måneder efter 2. stik. For personer, hvor der er gået mere end ni måneder siden sidste stik, gives 3. stik hurtigst muligt.
 
Opdateret 06 SEP 2021