xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Til dig der er 16-18 år og dine forældre

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du som ung bliver vaccineret mod COVID-19. Det er gratis og frivilligt at blive vaccineret. Læs mere her.

Alle borgere i Danmark som fylder 12 år i løbet af 2021 eller som er ældre, vil blive tilbudt vaccination mod COVID-19. Som 16-18-årig har du modtaget en invitation i din e-Boks.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at unge bliver vaccineret mod COVID-19. Det gør vi, fordi:

 • vi får bedre kontrol med epidemien og kan komme tilbage til en mere normal hverdag
 • alle kan blive syge af COVID-19 - også dig som er ung og rask
 • du er med til at beskytte andre 

Børn og unge under 18 år bliver tilbudt at blive vaccineret med vaccinen fra Pfizer/BioNTech.

Her kan du blive vaccineret

 

Hvordan virker vacciner? 

Vil du vide mere om, hvordan vacciner virker, så se med her:


FAQ - Til dig der er 16-18 år

1. Hvorfor skal jeg vaccineres, når jeg ikke bliver syg af COVID-19?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du som ung på 16-18 år bliver vaccineret mod COVID-19. Det gør vi, fordi:

 • Jo flere der er vaccineret, jo bedre kontrol får vi med epidemien. Det betyder, at vi med vaccination mindsker smittespredningen, og på den måde hurtigere kan komme tilbage til en mere normal hverdag, hvor du kan ses med dine venner og familie, samt tage i skole og til fritidsaktiviteter. 
 • Alle kan blive syge af COVID-19. Det gælder også dig som er ung og rask. Derudover døjer nogle med senfølger som fx åndenød, træthed og hovedpine og mistet smags- og lugtesans i op til et halvt år efter, de har haft COVID-19.
 • Du er med til at beskytte de mere sårbare borgere, fx ældre eller kræftpatienter, hvor vaccinen måske ikke virker så godt.

2. Hvordan får jeg besked om, at jeg kan blive vaccineret?

Du har modtaget en invitation til vaccination i din e-Boks. Hvis du er afmeldt Digital Post, har du i stedet modtaget invitation med brev.

Alle får automatisk deres egen e-Boks den dag, de fylder 15 år. For at få adgang til e-Boks skal du have et NemID med en såkaldt offentlig digital signatur. Hvis du endnu ikke har prøvet at tjekke din e-Boks før, kan du få hjælp på www.borger.dk til, hvordan du kommer i gang.

Er du ikke er kommet i gang med at bruge din e-Boks endnu, vil din invitation stadig ligge og vente i din e-Boks.

3. Hvis jeg er 16-18 år, kan mine forældre så bestemme, om jeg skal vaccineres eller ikke?

Når du er 16-18 år er beslutningen om at blive vaccineret mod COVID-19 din egen.

Hvis du er 16-18 år, skal dine forældre (forældremyndighedsindehavere) have at vide, at du er inviteret til vaccination, selvom beslutningen er din egen. Dine forældre får derfor som udgangspunkt tilsendt en kopi af din invitation til vaccination. På den måde får I mulighed for at tale om det, og de kan eventuelt gå med dig, når du skal vaccineres. 

Det er en god idé, at du har talt med dine forældre inden vaccinationen. Hvis du møder alene frem til vaccinationen, kan du blive spurgt, om du har talt med dine forældre, og du kan eventuelt blive bedt om at ringe til dem og tale med dem om vaccinationstilbuddet. Efter du har talt med dine forældre, vælger du selv, om du vil takke ja eller nej til vaccinationen. Det er i sidste ende din egen beslutning, om du vil lade dig vaccinere. 

Læs mere i Sundhedslovens paragraf 17 (Mindreårige):

Sundhedsloven § 17

 

4. Får mine forældre besked om, at jeg er blevet vaccineret?

Dine forældre får ikke besked om, at du er blevet vaccineret, hvis du er 16-18 år. Men dine forældre (forældremyndighedsindehaveren) får at vide, at du er blevet inviteret til vaccination.

5. Kan jeg tage ud og blive vaccineret alene? Eller skal jeg have mine forældre med?

Hvis du er 16-18 år, kan du godt blive vaccineret uden at have dine forældre med. Men det er en god idé, at du har talt med dine forældre, inden du skal vaccineres.

Hvis du møder alene frem til vaccinationen, kan du blive spurgt, om du har talt med dine forældre, og du kan eventuelt blive bedt om ringe til dem og tale med dem om vaccinationstilbuddet.

6. Jeg er rigtig bange for bivirkninger, hvad gør jeg?

Det er helt forståeligt, at du kan være bekymret for bivirkninger. Al slags medicin, herunder også vacciner, har bivirkninger, og det gælder derfor også for COVID-19 vaccinerne. Vaccinerne bliver kun godkendt, hvis fordelene opvejer de potentielle ulemper, herunder bivirkningerne.

Sundhedsmyndighederne overvåger og vurderer løbende vaccinernes effekt og bivirkninger. Generelt er der tale om milde bivirkninger. Den COVID-19 vaccine, du vil modtage, anser

Sundhedsstyrelsen som meget sikker og veldokumenteret.

De milde bivirkninger, du kan opleve, når du bliver vaccineret er:

 • Smerter, der hvor du er blevet stukket.
 • Træthed
 • Hovedpine
 • Muskel- og ledsmerter
 • Kulderystelser
 • Let temperaturstigning
 • Rødme og hævelse på indstiksstedet. 

 

Hvis du får bivirkninger, er det normalt et tegn på, at kroppens immunsystem reagerer, som det skal på vaccinen. Du skal derfor ikke være bange for at få milde bivirkninger, og du behøver heller ikke kontakte din læge. Hvis du er en af dem, som ikke oplever bivirkninger, skal du ikke være bekymret for, at vaccinen ikke virker. Vaccinen virker uanset, om du har bivirkninger eller ej.

Meget få personer oplever sjældne bivirkninger, som fx allergiske straks-reaktioner (anafylaksi), som blandt andet kan skyldes allergi mod tilsætningsstofferne i vaccinen. Når du bliver vaccineret, skal du blive på vaccinationsstedet i 15 minutter, så sundhedspersonalet kan hjælpe dig, hvis du skulle få en allergisk reaktion. 

Du kan læse mere om vaccinernes bivirkninger her:

Godkendte-vacciner-i-Danmark

7. Jeg tror ikke, jeg vil vaccineres, men hvis jeg nu finder ud af, at jeg gerne vil om et par uger, mister jeg så min invitation?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du tager imod tilbuddet, når du får det.

Hvis du ikke har lyst til at tage imod tilbuddet om vaccination nu, kan du stadig få en gratis vaccination på et senere tidspunkt. 

FAQ - Til dig, der er forælder til en ung på 16-18 år

1. Hvorfor anbefaler Sundhedsstyrelsen unge raske mennesker at blive vaccineret?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at unge bliver vaccineret mod COVID-19. Det gør vi, fordi:

 • Jo flere der er vaccineret, jo bedre kontrol får vi med epidemien. Det betyder, at vi kan komme af med restriktioner og tilbage til en normal hverdag, hvor dit barn kan ses med sine venner og gå i skole og til fritidsaktiviteter.
 • Alle kan blive syge af COVID-19 – også unge. Derudover døjer nogle med senfølger som fx åndenød, træthed og hovedpine og mistet smags- og lugtesans i op til et halvt år efter, de har haft COVID-19.
 • Selvom unge ikke er i stor risiko for alvorlig sygdom efter smitte med COVID-19, er det vigtigt at de lader sig vaccinere for at beskytte de mere sårbare borgere, fx ældre eller kræftpatienter, hvor vaccinen måske ikke virker så godt.2. Kan jeg bestemme, at min søn/datter skal eller ikke skal vaccineres?

Beslutningen om at blive vaccineret mod COVID-19 er barnets egen. Hvis dit barn er 16-18 år, bliver du orienteret, når dit barn bliver inviteret til vaccination. På den måde får I mulighed for at tale om vaccinationstilbuddet. Du vil ikke modtage information om, hvorvidt dit barn tager imod tilbuddet om vaccination.


3. Jeg er meget i tvivl om min datter/søn skal vaccineres, hvad skal jeg overveje?

Beslutningen om at blive vaccineret mod COVID-19 er dit barns egen. Det er dog altid en god idé at tage en snak med dit barn om vaccinationstilbuddet. 

Inden du taler med dit barn kan du læse pjecen Vaccination mod COVID-19. Her kan du blandt andet læse om vaccinens effekt og bivirkninger samt hvordan vaccinationen foregår:

Vaccination mod COVID-19

Hvis du vil læse mere om vaccinerne, kan du finde information her på hjemmesiden:

Godkendte vacciner i Danmark

Opdateret 12 OKT 2021