xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Samvær og sociale sammenhænge

Risikoen for smittespredning stiger, når vi er mange mennesker sammen. Derfor er det vigtigt, at vi tænker os godt om i forhold til, hvordan vi er sammen med andre.

At være sammen med andre mennesker er vigtigt for vores trivsel og mentale sundhed. Gode relationer til familie, venner og kollegaer har betydning for vores livskvalitet. 

Samtidig ved vi, at risikoen for smitte stiger, når vi er mange sammen. I sociale sammenhænge og under uformelle rammer, kan det være vanskeligt at efterleve krav og anbefalinger om afstand og hygiejne. Når vi er flere, der samles, kan der være risiko for ’superspredninger’, hvor en eller få individer på kort tid smitter et meget stort antal personer. Der kan være risiko for, at man spreder smitten, selvom man ikke har symptomer. 

I efteråret og vinteren, hvor vi rykker mere indenfor, skal vi derfor begrænse, hvor mange vi ser, og tænke over, hvordan vi er sammen. Vi skal være sammen med få personer ad gangen, i kortere tid og ikke med for mange forskellige. 

På denne måde kan vi alle sammen bidrage til at undgå smittespredning og opretholde en hverdag, hvor vi går i skole og på arbejde, besøger restauranter, går til fritidsaktiviteter, går ture, spiser middag med vores nære venner og lader vore børn lege med andre børn. 

Læs pjecen

Sundhedsstyrelsens gode råd: Socialt samvær i en tid med COVID-19

Se filmen

Hvorfor skal vi undgå at ses med for mange mennesker?

Samvær og sociale sammenhænge

Private arrangementer, fester og fejringer

Arrangementer, fester og fejringer i private hjem bør ikke afholdes med andre end den nærmeste, snævre omgangskreds. Bryllupper, konfirmationer og lignende helt særlige mærkedage, som allerede er planlagt, kan afholdes, hvis det er muligt at overholde Sundhedsstyrelsens gode råd om ’Private arrangementer, fester og fejringer i en tid med COVID-19’, men bør under alle omstændigheder slutte senest kl. 22.

Det er vigtigt, at alle der har symptomer på COVID-19 – og at alle som er testet positive eller er nære kontakter til personer smittet med ny coronavirus – bliver hjemme og afholder sig fra at deltage.
Det gælder både private sammenkomster og offentlige forsamlinger.

Læs pjecen

Sundhedsstyrelsens gode råd: Private fejringer og arrangementer 

Læs også mere om arrangementer og forsamlinger på coronasmitte.dk

Større offentlige forsamlinger, fx en demonstration

Når mennesker samles, særligt når der er tale om større forsamlinger, hvor man er tæt på hinanden, vil der være en øget risiko for smittespredning. Særligt kan der være risiko for såkaldte ’superspredninger’, hvor en eller få individer på kort tid smitter et meget stor antal mennesker.  

Alle bør følge Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger til at forebygge smittespredning, når de bevæger sig i det offentlige rum. Hvis man arrangerer store forsamlinger som fx demonstrationer, er der en række ting, man kan gøre for at bidrage til, at arrangementet ikke udgør en unødig risiko for smittespredning.
 
Læs pjecen

Sundhedsstyrelsens gode råd: Større offentlige forsamlinger, fx en demonstration

 
Opdateret 09 OKT 2020