xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Test, behandling og immunitet

Du bliver testet for ny coronavirus ved, at der bliver taget en prøve fra halsen. Over hele verden forsker man i både behandling og en vaccine, og de danske sundhedsmyndigheder følger udviklingen tæt.

 

Læs om:

Test for ny coronavirus

 Hvordan prøven bliver taget afhænger af dine symptomer:

  • Hvis du har symptomer fra de øvre luftveje som fx ondt i halsen – eller slet ikke har symptomer – bliver prøven taget fra din hals med en speciel vatpind.
  • Hvis du har tegn på lungebetændelse bliver prøven taget ved at suge sekret fra dine nedre luftveje.

Du får resultatet af testen ved at logge ind på sundhed.dk

Du er smittet med ny coronavirus, hvis der ved dit testresultat står ét af følgende:

  • Positiv
  • Formodet positiv
  • Påvist

Du er ikke smittet med ny coronavirus, hvis der ved dit testresultat står ét af følgende:

  • Negativ
  • Ikke påvist

Behandling og vaccine

På nuværende tidspunkt findes der ikke en vaccine mod COVID-19 og heller ingen specifik behandling. Lige nu kan vi således kun behandle symptomerne på COVID-19 og ikke selve sygdommen.

Vi ved ikke, hvornår der kommer en vaccine mod COVID'19. Men verden over arbejder forskere og virksomheder på højtryk for at udvikle både medicin og vaccine mod COVID-19. I Danmark følger Lægemiddelstyrelsen udviklingen nøje og er klar til at godkende nye behandlinger eller en eventuel vaccine så hurtigt som muligt – uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Læs mere om udvikling af medicin mod COVID-19 på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside

Immunitet og antistoffer

Vi ved, at de fleste typer af virus, som giver infektioner i de øvre luftveje – fx influenza og andre typer af coronavirus – medfører immunitet i en periode. Når man er immun over for en virus, kan man ikke blive smittet igen. 

Aktuel viden tyder på, at de fleste mennesker opbygger en vis immunitet imod COVID-19, efter at de er blevet raske. Der er udviklet tests, der kan påvise antistoffer mod ny coronavirus i blodet. Antistoffer er det, kroppen danner for at forsvare sig mod virus. Desværre ved vi endnu ikke i hvor høj grad antistofferne beskytter mod ny smitte, eller hvor længe man er immun, efter at man er blevet rask. Derfor kan testen ikke sige noget om, hvorvidt man kan blive smittet igen.

Det danske sundhedsvæsen tester kun for antistoffer i forbindelse med forskning og myndighedernes overvågning.

Man kan godt købe en antistoftest, men kvaliteten af disse tests er svingende. Vi anbefaler derfor, at du fortsætter med at overholde de generelle råd om forebyggelse af smittespredning, også selvom at du har fået påvist antistoffer mod ny coronavirus.

 

Opdateret 02 OKT 2020