xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Ernæring til spædbørn

I de to første leveår går et barn fra som nyfødt kun at få modermælk eller modermælkserstatning til som 4-årig at kunne spise det samme mad som resten af familien. Sundhedsstyrelsen har udgivet materiale til forældre og til sundhedspersonale, der beskriver barnets mad i de første leveår.

At få et lille barn er tit anledning til, at hele familien begynder at spise sundere, end før barnet kom til. Det skyldes bl.a., at man som forældre er opmærksomme på barnets ernæringsmæssige behov – og dermed også sine egne.

Mad til små – fra mælk til familiens mad

I bogen ”Mad til små – fra mælk til familiens mad” kan du som forælder til en 0-4-årig læse om barnets mad, fra det ikke længere kun skal have mælk, til barnet spiser med af den mad, resten af familien spiser. Bogens opskrifter på middagsretter og pålæg er velegnede til hele familien.

Mad til små – fra mælk til familiens mad

Mad og måltider til småbørn – fra 8 måneder op til 3 år

I bogen ”Mad og måltider til småbørn – fra 8 måneder op til 3 år” kan du som forælder til et barn, der er begyndt at spise med af familiens mad læse om, hvad dit barn har brug for at spise i en periode, hvor det stadig vokser meget. Bogen findes på en række sprog og er let tilgængelig med inspirerende, nemme opskrifter til alle måltider, inklusiv sunde madpakket. Alle opskrifter er velegnede til hele familien.

Bogen er udgivet på dansk, engelsk, arabisk, farsi, somali, polsk og rumænsk.

Mad og måltider til småbørn – fra 8 måneder op til 3 år - pdf'er og trykte versioner

Bogen er gratis, men ikke så omfattende som ”Mad til små – fra mælk til familiens mad” og er målrettet familier med anden etnisk baggrund end dansk og danske familier, som ønsker et mere let tilgængeligt materiale. Vær også opmærksom på, at bøgerne ikke beskriver overgangen fra mælk til familiens mad, men tidligst kan anvendes fra 8 måneders alderen.

Ernæring til spædbørn og småbørn – en håndbog for sundhedspersonale

Til sundhedspersonale har vi udgivet ”Ernæring til spædbørn og småbørn – en håndbog for sundhedspersonale”. Håndbogen omfatter anbefalinger vedrørende amning, modermælkserstatning, kosttilskud og overgangskost samt anbefalinger for de enkelte næringsstoffer til børn det første år.

Ernæring til spædbørn og småbørn - en håndbog for sundhedspersonale

Øvrige materialer

Sundhedsstyrelsens vejledning til sundhedspersonale vedrørende vitamin- og jerntilskud til børn under 2 år

Notat om ændrede anbefalinger vedrørende sødmælk og jern til børn i alderen 6-12 måneder (2015)

Rapport: Sødmælk og jerntilskud i 1. leveår - Behov for nye anbefalinger? (2015)

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om spædbørnsernæring

Opdateret 29 JAN 2021