xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Retningslinjer til sundhedspersonale

Sundhedsstyrelsen har i 2010 udarbejdet en række anbefalinger til praktiserende læger for forebyggelse, diagnostik og behandling af D-vitaminmangel.

Anbefalingerne fastslår, at personer med en almindelig sund livsstil med moderat sol om sommeren, almindelig sund kost med fiskeindtag og eventuelt en vitaminpille har meget lille sandsynlighed for at få symptomgivende D-vitaminmangel.

Personer med almindelig sund livsstil skal derfor ikke rutinemæssigt have målt D-vitamin. Tilsvarende er der ikke grund til rutinemæssigt at måle D-vitamin hos patienter med kroniske sygdomme som for eksempelvis kræft, sukkersyge, demens, hjerte-kar-sygdomme m.fl., idet der ikke er videnskabelige undersøgelser, der viser, at D-vitamintilskud bedrer deres primære sygdom.

Enkelte grupper har en øget risiko for D-vitaminmangel, blandt andet fordi de erfaringsmæssigt er udsat for meget lidt sol, og derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at de tager et forebyggende tilskud med D-vitamin. Det drejer sig fx om gravide, og om etniske minoriteter, der går klædt, så arme og ben ikke udsættes for sollys om sommeren. Alle over 70 år anbefales også et tilskud med D-vitamin og kalk, fordi videnskabelige undersøgelser har vist, at det nedsætter risikoen for knogleskørhed og knoglebrud.

Personer, der har fået påvist D-vitaminmangel i en blodprøve, skal behandles for D-vitaminmangel som beskrevet i Oversigt over D-vitaminanbefalinger: Forebyggelse af D-vitaminmangel.

Anbefalinger vedrørende forebyggelse, diagnostik og behandling af D-vitaminmangel

Baggrundsnotat: Forebyggelse, diagnostik og behandling af D-vitaminmangel

 

Opdateret 03 JAN 2020