xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Inddragelse af pårørende

Sundhedsvæsenet arbejder mere og mere med at inddrage borgere, patienter og pårørende i behandlingen. Sundhedsstyrelsen har bedt Danske Patienter om at samle tre inspirerende eksempler fra sundhedsvæsenet, hvor man inddrager de pårørende på en god måde.

10 OKT 2016

Til hvert eksempel hører en video, som belyser fordele og udfordringer i forbindelse med implementeringen af den konkrete indsats. Videoerne skal fungere som inspiration for medarbejdere og ledere i det samlede sundhedsvæsen.

 

DIS - Den Involverende Stuegang

Den Involverende Stuegang (DIS) blev implementeret på Rigshospitalets afdeling for apopleksi i Glostrup i 2012. Her mødes det samlede behandlingsteam med patienten og dennes pårørende én gang om ugen til en fælles snak om behandlingen, der både handler om dét, der er i vente, og samler op på patientens udvikling og dét, der allerede er gennemført i behandlingen.

Det er også her, de pårørende kan stille spørgsmål, komme med input til de sundhedsprofessionelle og være med til at træffe beslutninger. På den måde sikrer man sig, at alle involverede i behandlingsforløbet er informerede – og indforståede med, hvad der skal ske.

Case: DIS - Den Involverende Stuegang

 

 

SOS - Støtte til pårørende

Gennem samtaler med en psykolog og deltagelse i gruppesessioner med andre pårørende til kronisk og langvarigt syge giver Folkesundhed Aarhus den enkelte pårørende hjælp til at håndtere hverdagen med alvorlig sygdom i familien.

Tilbuddet hedder Samvær, Omsorg, Støtte til pårørende (SOS til pårørende) og har eksisteret siden 2015. Indsatsen varer i første omgang frem til foråret 2017.

Case: SOS til pårørende

 

Familiesamtaler målrettet børn

I Region Hovedstadens Psykiatri har man gjort familiesamtaler til en fast del af praksis. Det betyder, at patienter med børn får mulighed for at tage hele familien med til en samtale.

I 2012 startede regionen et særligt arbejde for at udvikle og gøre den eksisterende indsats i regionen systematisk og dermed sikre, at alle patienter med børn bliver tilbudt en familiesamtale.

Tidligere har nøglepersonerne følt sig alene om ansvaret for at inddrage patienternes børn, og derfor er der udnævnt børnekoordinatorer på alle psykiatriens centre, der blandt andet skal sikre et netværk for nøglepersonerne på tværs af afsnit og ambulatorier.

Case: Familiesamtaler målrettet børn