xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Specialeplan for kirurgi

Kort specialebeskrivelse

Kirurgi omfatter forebyggelse, diagnostik, behandling, palliation og rehabilitering af patienter med sygdomme, skader og medfødte misdannelser i fordøjelsessystemet, lever, galdeveje, bugspytkirtel, milt, bugvæg, bryster og endokrine kirtler, hvor et kirurgisk indgreb kan blive et led i behandlingen.

Gældende specialevejledning

Placering af specialfunktioner i specialet samt krav til varetagelse heraf findes i specialevejledningen:

Specialevejledning for Kirurgi af den 15. marts

Datoen afspejler den seneste opdatering af specialevejledningen. Ændringer er ofte nye godkendelser eller flytning af funktioner eller matrikler mm., ligesom der kan være tale om mindre redaktionelle ændringer.

Materiale

Specialerapport (historisk)

Specialerapporten fra 2008 er et resultat af en gennemgang af specialet foretaget af en arbejdsgruppe med repræsentanter fra relevante videnskabelige og faglige selskaber, regionerne og Sundhedsstyrelsen.

Specialerapporten dannede i sin tid udgangspunkt for udarbejdelsen af specialevejledningen, men er ikke siden blevet opdateret: Specialerapport for Kirurgi.

Materiale

Kirurgisk behandling af svær overvægt (fedmekirurgi)

Kirurgisk behandling af svær overvægt (fedmekirurgi)

Operation for fedme inkl. de akutte komplikationer forbundet hertil har siden 2005 været en udviklingsfunktion, men er i specialevejledningen for kirurgi 2010 blevet defineret som en regionsfunktion og placeret på udvalgte sygehuse. Placeringerne fremgår af specialevejledningen for kirurgi her på siden.

Sundhedsstyrelsen udgav 27. januar 2017 en national klinisk retningslinje for fedmekirurgi. På baggrund af den nye nationale kliniske retningslinje har Sundhedsstyrelsen den 19. maj 2017 udgivet en revideret visitationsretningslinje til kirurgisk behandling af svær fedme.

Links

National fællesprotokol 2008

Følgebrev til fællesprotokol

Referat fra statusmøde om fedmekirurgi december 2008

Referat fra statusmøde om fedmekirurgi december 2007

Referat fra statusmøde om fedmekirurgi januar 2007

Rapporten "Fedmekirurgi i Danmark"

Udmelding om lands- og landsdelsfunktioner for fedmekirurgi
Opdateret 16 MAR 2023