xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Anbefalinger for brug af flere samtidige lægemidler ved multisygdom er sendt i høring

Anbefalingerne handler om multisygdom, altså hvis man har flere samtidige sygdomme. De i alt 13 anbefalinger beskriver, hvilke tiltag der kan være med til at forebygge og håndtere en uhensigtsmæssig brug af flere lægemidler på samme tid, også kaldt polyfarmaci.

31 MAR 2022

Det kan være både nødvendigt og gavnligt at bruge flere lægemidler på samme tid, og brugen af de enkelte lægemidler er ofte i overensstemmelse med de gældende retningslinjer for de enkelte sygdomme. Det er dog ofte usikkert, om ny medicin virker efter hensigten, når den bliver givet til personer, der i forvejen får mange lægemidler. Samtidig stiger risikoen for skadelige virkninger, jo mere medicin personen tager. 

”Personer med multisygdom har ofte et stort forbrug af medicin, og kan derudover være sårbare og skrøbelige. Det gør behandlingen af deres sygdomme meget kompliceret, og derfor er det vigtigt at have et godt samarbejde på tværs af sektorer, myndigheder, klinikere og behandlere. Vi har lavet disse anbefalinger i samarbejde med en meget bred og engageret arbejdsgruppe for at sikre, at de er brugbare i det tværfaglige samarbejde. Når de endelige anbefalinger kommer ud, håber jeg, at de mange relevante aktører vil bruge dem til at forebygge og håndtere uhensigtsmæssig polyfarmaci” siger chefkonsulent Solveig Forberg.

De 13 anbefalinger for tiltag skal være med til at skabe mulighed for at forebygge og bedre håndtere polyfarmaci ved multisygdom. Anbefalingerne består blandt andet af forslag til, hvordan man kan finde frem til personer, der har brug for en ekstra indsats, og hvordan samarbejdet på tværs af fagligheder og sektorer kan forbedres. Rapporten indeholder desuden opdaterede tal for forekomsten af polyfarmaci i Danmark. 

Polyfarmaci ved multisygdom er desuden omdrejningspunktet for IRFs stormøde, som holdes den 2. juni 2022.

Læs mere om stormødet

Høring

Gå til høringsportalen for at se høringsudkast, bilag mm.

Høringssvar kan indsendes til irf@sst.dk indtil den 28. april 2022 klokken 12.00.

Hvad er multisygdom?

Personer med multisygdom er personer med to eller flere kroniske sygdomme, der optræder samtidig, og hvor én sygdom ikke nødvendigvis er mere central end de andre. Personerne rummes ofte ikke i behandlingsvejledninger og behandlingsregimer, og det at have flere behandlere tilknyttet kan føre til tvivl om, hvem der er den hovedansvarlige behandler, samt indeholde en risiko for informationstab mellem de forskellige sektorer.