xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Nye anbefalinger skal forbedre sklerose­behandlingen i hele sundheds­væsenet

Sundhedsstyrelsen udgiver i dag nye anbefalinger for tværsektorielle forløb for voksne med multipel sklerose. Anbefalingerne skal sikre bedre og mere sammenhængende behandlingsforløb på tværs af sundhedsvæsenet og i de kommunale tilbud.

25 JUN 2021

Multipel sklerose er en kronisk sygdom, som kan ramme forskellige steder i centralnervesystemet. Lidelsen rammer særligt personer i Nordeuropa og Nordamerika, og med mere end 16.500 personer med multipel sklerose er Danmark et af de lande i verden, hvor der er flest, der får sygdommen.

Personer med multipel sklerose har et meget forskelligt sygdomsforløb, men de fleste oplever, at deres funktionsevne gradvist bliver forringet. For nogen kan det for eksempel betyde, at de får fysiske problemer med balancen og nedsat muskelkraft, ligesom kognitive udfordringer i form af nedsat hukommelse og koncentration også er typiske følgevirkninger.

Som det er nu, kan man ikke kurere sygdommen. Der kan dog tilbydes medicin, der kan bremse sygdommens udvikling. Man kan også behandle symptomer og tilbyde rehabiliterende indsatser, der skal fastholde og forbedre personernes funktionsevne. Et behandlingsforløb kan for eksempel indeholde behandling fra et sygehus, fysisk og kognitiv træning, kontrol hos egen læge samt pleje og behandling fra den kommunale sygepleje.

”Personer med multipel sklerose har ofte brug for hjælp og behandling fra flere forskellige aktører og dele af sundhedsvæsenet. Med så mange aktører involveret, er det vigtigt, at alle dele af sundhedsvæsenet arbejder ud fra de samme sundhedsfaglige rammer. Det vil sikre en højere, mere ensartet kvalitet af forløbene, og give personer med multipel sklerose og deres pårørende en større oplevelse af, at behandlingsforløbene er koordineret og sammenhængende,” siger Line Riddersholm, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.

De nye anbefalinger samler viden om udredning, behandling, genoptræning og rehabilitering.

”Der er fortsat et stort udviklingspotentiale i at forbinde indsatsen på tværs af sundhedsvæsenet, og dette potentiale håber vi, at anbefalingerne kan være med til at forløse,” fortsætter Line Riddersholm.

Anbefalingerne er tiltænkt ledere, udviklingskonsulenter og fagpersoner, der beskæftiger sig med udredning, behandling og opfølgning samt genoptræning og rehabilitering af voksne med multipel sklerose i sundhedsvæsenet. Anbefalingerne er udarbejdet med bidrag fra en bredt sammensat arbejdsgruppe med centrale aktører og fagpersoner på området.

Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med multipel sklerose

Afdækning af viden om følger af multipel sklerose samt udredning, behandling og sklerosespecifik rehabilitering

Se desuden Sundhedsdatastyrelsens rapport Personer med multipel sklerose