xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Kommunale erfaringer med at øge fokus på hygiejne i ældreplejen

En ny rapport beskriver erfaringer fra 14 kommuner med at styrke hygiejnen for ældre borgere før og under COVID-19 epidemien. Rapporten er tænkt til at inspirere kommunale indsatser på hygiejneområdet.

25 FEB 2021

Sundhedsstyrelsen har samlet en række kommuners erfaringer med deres hygiejneindsats før og under COVID-19. Rapporten om erfaringerne viser, at de deltagende kommuner har mange, gode erfaringer med at styrke og organisere hygiejneområdet og oplære fagpersoner om hygiejne.

"COVID-19 har været en anledning til at se på, hvordan man i kommunerne organiserer og prioriterer hygiejneindsatsen. Rapporten beskriver både de forhindringer, der kan være i dagligdagen, og hvad kommunerne kan gøre for at imødegå dem. Erfaringerne fra de deltagende kommuner viser blandt andet, at ledelsesmæssig opmærksomhed ofte er afgørende for en vellykket hygiejneindsats, og at manglende viden og kompetencer om infektionshygiejne opleves som en udfordring for at holde en god hygiejne i ældreplejen," siger Mads Biering la Cour, enhedschef for Ældre og demens i Sundhedsstyrelsen.

En god hygiejneindsats er med til at forebygge sygdomme, der påvirker de ældres helbred og dagligdag negativt. Det gælder eksempelvis, når vi skal undgå spredning af smitsomme sygdomme som fx COVID-19, influenzasygdom og tilbagevendende infektioner i urinveje, sår mm. En målrettet indsats i Mariagerfjord Kommune har eksempelvis resulteret i et markant fald i urinvejsinfektioner hos de ældre borgere.

Desuden indeholder rapporten generelle råd om organisering af hygiejneområdet i kommuner. En anbefaling i rapporten er, at der skal være en central koordinator eller en faglig tovholder i kommunernes forvaltning til at udvikle og drive hygiejneområdet. Dels fordi området er fagligt komplekst og tidskrævende - og dels fordi arbejdet med forebyggelse let risikerer at blive prioriteret efter andre, umiddelbart mere påtrængende opgaver.

Der er mange sundhedsgevinster at hente ved den forebyggende hygiejneindsats i kommunerne. Sundhedsstyrelsen vil derfor fortsat være optaget af at medvirke til at sikre en styrket hygiejneindsats på ældreområdet, også efter COVID-19 epidemien.

Se rapporten

Hygiejne i ældreplejen - kommunale erfaringer før og under COVID-19

Øvrige henvisninger

Forebyggelsespakke - Hygiejne (2018)

Temaside: Hygiejne (2021)